Estrogenul te apară de accidentele vasculare cerebrale?

Estrogenul ar putea proteja femeile de posibile accidente vasculare cerebrale, dacă acestea sunt expuse la niveluri mai mari de estrogen pe parcursul vieții.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Estrogenul te apară de accidentele vasculare cerebrale?
Envato

Unul dintre cei mai studiați hormoni din organism, și totodată controversat prin puterea invizibilă pe care o are asupra noastră, estrogenul pare că protejează femeile de posibile accidente vasculare cerebrale. Asta dacă sunt expuse la niveluri mai mari de estrogen pe parcursul vieții.

Pe scurt, un accident vascular cerebral apare atunci când sângele este blocat să ajungă la creier sau când un vas de sânge din creier se rupe, fiind a doua cauză de deces din lume, incidența sa crescând substanțial între anii 1990 și 2019.

Citește mai multe despre accidentul vascular cerebral: Dr. Dan Benția, Sanador: cum se evaluează și tratează un accident vascular cerebral

Însă, un studiu recent publicat în revista Neurology, sugerează că nivelurile mai ridicate de estrogen pot proteja împotriva acestei afecțiuni grave.

Femeile tinere au un risc mai scăzut de accident vascular cerebral decât bărbații de aceeași vârstă, risc care scade după începerea menopauzei, când producția de estrogen scade.

Deși studiul a implicat femeile aflate în postmenopauză din China, a ajuns la concluzii extrem de relevante pentru continuarea cercetărilor cu scopul de a îmbunătăți îngrijirea preventivă sau chiar de a găsi opțiuni noi și eficiente în ceea ce privește tratamentul accidentului vascular cerebral.

Ce au făcut oamenii de știință mai exact?

Aceștia au examinat datele privind starea de sănătate a peste 100.000 de femei aflate în postmenopauză sau menopauză, care nu suferiseră niciun accident vascular cerebral la momentul analizei. Participanții aveau vârste cuprinse între 40 și 79 de ani și au fost monitorizați pentru o perioadă de aproximativ 9 ani.

Li s-au cerut informații despre istoricul lor reproductiv, inclusiv vârsta de debut a pubertății sau numărul de sarcini pe care l-au avut. De asemenea, informațiile despre utilizarea medicamentelor contraceptive au fost foarte importante.

În funcție de durata lor reproductivă sau de numărul de ani dintre debutul pubertății și a menopauzei, femeile au fost împărțite în patru grupuri.

Cele din grupul cu cea mai mică durată între pubertate și menopauză au avut până la 31 de ani reproductivi, în timp ce cele din grupul cu cea mai lungă perioadă au avut 36 de ani sau mai mult.

În timpul studiului, au fost înregistrate 15.139 de cazuri de accident vascular cerebral.

Astfel, cercetătorii au descoperit că 13.2% dintre femeile din grupul cu perioada reproductivă cea mai mare au suferit un accident vascular cerebral, comparativ cu un procent de 12.6% dintre cele care făceau parte din grupul cu cei mai puțini ani reproductivi.

Cu toate acestea, după ce au analizat și factori precum fumatul, vârsta și activitatea fizică, au ajuns la concluzia că, de fapt, participantele la studiu din grupul cu cea mai mare perioadă reproductivă aveau un risc cu 5% mai mic pentru toate tipurile de accidente vasculare cerebrale, față de cele din grupul din cealaltă extremă.

Și poate și mai relevant a fost faptul că riscul scădea mai ales în cazul hemoragiei intracerebrală – cel mai periculos tip de accident vascular cerebral.

De asemenea, era mai puțin probabil să dezvolte o astfel de afecțiune femeile cu cele mai puține nașteri complicate sau soldate cu deces, avorturi spontane sau întreruperi de sarcină.

Estrogenul și riscul de accident vascular cerebral

„Studiile preclinice au arătat că estrogenul este un agent neuroprotector profund, în timp ce studiile clinice ale terapiilor de substituție cu estrogen la femeile aflate în postmenopauză au eșuat în a arăta beneficii considerabile”, a declarat doctor Bharti Manwani, profesor în Nurologie vasculară din Houston.

În completare, doctorul ginecolog Alex Polyakov, care nu a fost implicat în cercetare, a remarcat că sunt necesare examinări  suplimentare pentru a înțelege mai bine factorii biologici, comportamentali și sociali care pot contribui la legătura de cauzalitate dintre afecțiune propriu-zis și unul dintre cei doi hormoni sexuali-estrogenul.

„Unele mecanisme potențiale includ capacitatea estrogenului de a influența fluxul sanguin și formarea cheagurilor de sânge, ceea ce poate juca un rol important în riscul de a suferi un accident vascular cerebral.”

În concluzie, expunerea cumulativă la estrogen ar putea fi un indicator util în ceea ce privește riscul unei femei de a suferi diferite tipuri de accident vascular cerebral, după ce începe perioada de menopauză.

Sursă: www.medicalnewstoday.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân