Celulele stem din placentă ajută inima mamei să se recupereze după un atac de cord 

  • Publicat:
Celulele stem din placentă ajută inima mamei să se recupereze după un atac de cord 
Foto: Shutterstock

Potențialul terapeutic al celulelor stem recoltate la naștere nu este doar un subiect de discuție frecvent în ultima vreme, ci și o realitate uimitoare care începe să-și dezvăluie secretele chiar înainte de venirea pe lume a copiilor. Descoperirile recente subliniază încă o dată faptul că aceste celule valoroase pot aduce beneficii atât copilului, cât și întregii familii, inclusiv mamei, încă din timpul sarcinii!

Repararea inimii cu celule stem

 Cercetătorii de la Mount Sinai School of Medicine au realizat descoperiri remarcabile legate de beneficiile terapeutice ale celulelor stem fetale asupra inimii materne. Aceste celule stem speciale, izolate cu ușurință din placentă, demonstrează proprietăți uimitoare, cum ar fi migrarea către inima mamei și înlocuirea celulelor deteriorate.

„Aceste celule stem au capacitatea de a migra către zona lezată a inimii mamei și de a susține procesul de recuperare după un atac de cord sau alte leziuni survenite în timpul sarcinii. Ulterior, aceste celule stem se reprogramează pentru a deveni celule cardiace funcționale, contribuind astfel la refacerea acesteia”, explică Dr. Bogdan Coltor.

Prin reconstituirea acestui fenomen în mediu controlat, cercetătorii deschid noi perspective în tratamentul bolilor de inimă.

Boli care pot fi tratate cu celule stem

Până acum, cercetătorii au reușit să stabilească faptul că în țesutul placentar se găsesc și celule imunoevazive, care pot fi utilizate în tratamentul bolilor pentru oricare membru al familiei.

Astfel, există deja peste 85 de afecțiuni pentru care există indicații standardizate de utilizare și studii clinice cu rezultate promițătoare, care sugerează că diabetul, accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multiplă, fibroza pulmonară și multe alte afecțiuni pot fi tratate cu succes prin utilizarea celulelor stem din placentă.

În plus, la nivel global, există peste 80 de afecțiuni care au protocoale standardizate de utilizare a celulelor stem hematopoietice recoltate la naștere, inclusiv anumite tipuri de leucemie, scleroză multiplă, tulburări congenitale ale sângelui, neuroblastom și tulburări metabolice.

În acest timp, în România, peste 80% din unitățile de celule stem eliberate și utilizate au fost administrate copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist, paralizie cerebrală sau anemie aplastică. De altfel, România se numără printre puținele țări din Europa în care părinții au opțiunea de a recolta cea mai mare cantitate de celule stem disponibilă la naștere, prin recoltarea întregului țesut placentar.

„Recoltarea se efectuează în spital, indiferent de locația acestuia în teritoriul României, fiind realizată de către medicul care asistă nașterea, după ce atât mama cât și bebelușul sunt în siguranță, iar placenta a fost expulzată. Procedura nu implică riscuri sau durere”, a încheiat dr. Coltor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân