Scleroza multiplă: 8 semne la care să fii atent. Unul dintre ele se observă la toaletă

Când scleroza multiplă este activată, părți din sistemul imunitar atacă anumite zone din apropierea fibrelor nervoase ale creierului și coloanei vertebrale.
  • Publicat:
Scleroza multiplă: 8 semne la care să fii atent. Unul dintre ele se observă la toaletă
Foto: envato

Scleroza multiplă este o boală prin care inflamațiile pot apărea la nivelul creierului sau coloanei vertebrale și poate produce simptome care pot apărea și dispărea timp de ani de zile. Potrivit Patient UK, scleroza multiplă este caracterizată prin sistemul imunitar care atacă organismul în locul germenilor. Așadar, când scleroza multiplă este activată, părți din sistemul imunitar atacă anumite zone din apropierea fibrelor nervoase ale creierului și coloanei vertebrale, ducând la apariția inflamațiilor.

Astfel, fibrele nervoase afectate nu mai funcționează și duc la apariția simptomelor care, în mod repetat, duc la scleroză, care deteriorează permanent fibrele nervoase.

De cele mai multe ori poți asocia scleroza multiplă cu tremurăturile și spasmele musculare, dar boala se poate arăta în multe alte moduri, inclusiv simptomele pot apărea atunci când mergi la toaletă. Multe persoane se confruntă doar cu câteva simptome specifice bolii, dar acestea sunt imprevizibile, scrie Patient UK. Simptomele pot apărea în orice moment al zilei, iar timpul dintre ele poate fi diferit, mai ales că pot fi declanșate de infecții, exerciții fizice sau chiar temperaturile crescute.

Scleroza multiplă: semne și simptome

Iată câteva dintre semnele și simptomele cu care te poți confrunta dacă suferi de scleroză multiplă.

Probleme de vedere

1 din 4 pacienți cu scleroză multiplă se confruntă cu probleme de vedere ca prim simptom din cauza inflamațiilor nervului optic. Aceasta poate produce durere în spatele globului ocular și pierderea vederii în unele situații, de cele mai multe ori la un singur ochi. Alte simptome de vedere mai sunt vederea dublă sau vederea încețoșată.

Spasmele musculare

Deteriorarea nervilor care mențin musculatura poate duce la apariția tremurăturilor și spasmelor.

Dureri musculare

Pacienții cu scleroză multiplă pot experimenta două tipuri de dureri: cea înțepătoare și cu o senzație de arsură în anumite părți ale pielii din cauza deteriorării sistemului nervos. Aceasta poartă numele de durere neuropatică. Al doilea tip de durere este cel musculoscheletal, care vizează orice mușchi afectat de spasme.

Oboseala

Oboseala extremă este unul dintre cele mai comune simptome ale sclerozei multiple și poate afecta echilibrul și concentrarea.

Senzația de furnicături și amorțeală

Încă un simptom care poate apărea dacă ai scleroză multiplă este senzația de furnicături sau amorțeală a membrelor.

Paralizie

Cel mai probabil te vei confrunta și cu slăbirea membrelor sau paralizie, ceea ce fac ca mobilitatea sa-ți fie afectată.

Probleme la urinat

Pacienții cu scleroză multiplă se confruntă cu dificultatea de a urina, iar asta pentru că mușchii vezicii nu mai funcționează corespunzător, iar urina curge întrerupt, scrie MS Society. Dacă vezica nu îți este golită complet își va fi greu să simți asta. Cel mai bine este să mai mergi încă o dată la toaletă pentru a verifica dacă ți-ai golit vezica.

Dificultăți de vorbire

Scleroza multiplă afectează anumite părți ale creierului care controlează mușchii implicați în vorbire. De asemenea, afectează mesajul din creier care controlează vocea și schimbă astfel sunetul vocii. Vei observa că începi să ai și probleme de memorie și gândire, notează MS Society.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”