Neuroblastom: definiţie, cauze, simptome, tratament

Ce este neuroblastomul, care sunt cauzele şi simptomele acestui tip de cancer şi cum poate fi tratat.
Neuroblastom: definiţie, cauze, simptome, tratament

Neuroblastom: definiţie

Neuroblastomul este al treilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la copiii sub 5 ani. Incidenţa acestei forme de malignitate este de aproximativ 10 cazuri la 1 milion de copii şi este cel mai des întâlnită tumoră extracraniană solidă la nou-născuţi şi copii mici, însumând 8-10% din totalul cancerelor pediatrice. Se estimează că în America sunt 800 de noi cazuri de neuroblastom în fiecare an. 

Comparativ cu alte ţări, în special SUA, incidenţa neuroblastomului este de trei ori mai mare în ţara noastră (3/100.000). Rata de supravieţuire este de 22% în România, comparativ cu ţările occidentale, unde rata de supravieţuire totală este mai mare de 50%. Aceste diferenţe ar putea indica o capacitate redusă a sistemului de sănătate din România de a gestiona astfel de boli complexe. Din numărul mare de cazuri internate (aproximativ 200/an) pentru neuroblastom, doar 10% suportă o intervenţie chirurgicală în scop curativ. Se poate specula că restul de 12% dintre supravieţuitori sunt trataţi în afara graniţelor României, potrivit managementinhealth.com.

Vârsta medie la care sunt diagnosticaţi copiii cu neuroblastom este 1-2 ani, rareori boala putând fi depistată înainte de naştere, cu ocazia ecografiei morfofetale. Aproape 90% din cazurile de neuroblastom sunt diagnosticate până în vârsta de 5 ani şi foarte rar la copiii peste 10 ani sau la adulţi. În două din trei cazuri, la momentul diagnosticului, boala va fi ajuns deja la stadiul de metastazare către nodulii limfatici sau alte ţesuturi ori organe ale corpului, cauzând diverse simptome.  

Neuroblastomul se dezvoltă din celulele incomplet dezvoltate (neuroblaste) din diverse părţi ale corpului, în special cele de la nivelul glandelor suprarenale, situate deasupra rinichilor. Cu toate acestea, tumora poate lua naştere şi din celulele imature situate în abdomen, piept, gât sau măduva spinării. Neuroblastomul se poate răspândi rapid şi în alte zone sau organe ale corpului, cum ar fi nodulii limfatici, ficat, plămâni, oase, sistemul nervos central sau măduva spinării, de aceea este important ca diagnosticul să fie stabilit cât mai devreme cu putinţă, astfel încât opţiunile de tratament să aibă o şansă mai mare de reuşită.

APEL UMANITAR: Vlăduţ, diagnosticat cu neuroblastom şi alte două tumori la plămâni, are nevoie de ajutor pentru a ajunge la operaţie şi tratament în Israel

 

Pagina 1 din 6
Recomandări:
Cancerul de laringe: simptome, factori de risc, diagnostic
Cancerul de laringe: simptome, factori de risc, diagnostic
Cancerul de colon: tratament şi prevenţie
Cancerul de colon: tratament şi prevenţie