Cât de dăunătoare este radioterapia pentru cei din jur?

Pacienţii care fac radioterapie nu reprezintă un pericol pentru cei din jur din cauza radiaţiilor, este o prejudecată. La ora actuală, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer la nivel mondial.
  • Publicat:
Cât de dăunătoare este radioterapia pentru cei din jur?

Pacienţii care fac radioterapie nu reprezintă un pericol pentru cei din jur din cauza radiaţiilor, este o prejudecată. La ora actuală, radioterapia face parte din protocolul de tratament al multor tipuri de cancer la nivel mondial.

,,Aproape toate tipurile de tumori solide au indicaţie de radioterapie într-un anumit moment al tratamentului. Şi în România, ca şi în restul lumii, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul de sân la femei, cancerul de prostată la bărbaţi, cancerele pulmonare la ambele sexe, tumorile ORL, tumorile digestive, cancerul de rect şi tumorile ginecologice. În plus, depistăm tumori gastrice, sarcoame, tumori cerebrale, şi aproape toate pot beneficia de radioterapie”, spune dr. Vlad Mihai.

Multe dintre aparatele performante disponibile şi în ţara noastră tratează cancerul prin raze X care ţintesc tumorile maligne. Sunt similare celor folosite pentru banalele radiografii, însă diferă dozele şi modul de aplicare.

,,Radioterapia cu raze X pe care o folosim noi acţionează indirect asupra lanţului ADN din celula tumorală. Între două şedinţe de radioterapie, ţesuturile sănătoase au timp să se refacă. În schimb, celulele tumorale nu au capacitatea de a se regenera şi de a repara acele leziuni induse în lanţul ADN şi, până la urmă, sfârşesc prin a fi distruse de iradiere”, explică specialistul.

În ultimii ani, tehnologia a evoluat foarte mult. Astăzi, aparatele disponibile în România reuşesc să trateze cancerele, cu minimum de efecte secundare.

,,Radioterapia a evoluat în două sensuri: tratăm mai bine tumorile, cu doze mai mari şi, în acelaşi timp, protejăm ţesutul sănătos de iradiere. Pacienţii trebuie să înţeleagă că iradierea cu raze X îi poate ajuta şi că nu duc cu ei acasă doza de iradiere. Cu alte cuvinte, îşi pot ţine nepoţii sau copiii pe genunchi, pentru că nu reprezintă un pericol pentru cei din jur. Efectele secundare sunt legate de inflamaţia indusă de radioterapie, iar pentru aceasta există tratamente simptomatice care îi ajută pe pacienţi să facă toate şedinţele până la doza totală prescrisă”, afirmă dr. Vlad Mihai.

Conform protocoalelor internaţionale de tratare a cancerului, pe care le aplică şi medicii români în clinicile oncologice, fiecare pacient este evaluat de o comisie formată din chirurg, oncolog, imagist, radioterapeut, anatomopatolog şi alţi specialişti. Astfel, fiecare caz în parte primeşte indicaţii personalizate şi terapii adaptate tipului de boală.

,,Vindecarea înseamnă lipsa semnelor de recidivă peste 5 ani de la tratamentul iniţial. Sunt nenumărate cazuri pe care le vedem la control şi care nu au semne de recidivă. Noi încercăm să ,,scoatem” practic din statistică fiecare pacient. Dacă ştim că radioterapia reduce cu 50%, de exemplu, riscul de recidivă în cancerul de sân, după operaţia completă, facem tot posibilul să creştem acel procent cât mai mult. Bineînţeles că sunt nenumărate cazuri spectaculoase, sunt şi cazuri care nu răspund aşa cum ne-am aştepta la tratament, de aceea avem nevoie de ajutorul colegilor din alte specialităţi”, spune medicul radioterapeut la spitalul Onco Card.

În plus, specialistul insistă asupra respectării tuturor şedinţelor de tratament de către pacienţi. Pe lângă sprijinul comisiei oncologice, aceştia pot avea acces la psiholog, care îi poate ajuta să treacă peste momentele dificile.

,,Dacă pacientul este într-o stare clinică bună şi, în timpul radioterapiei, starea generală nu este afectată de alte boli sau de tratamentul în sine, îl sfătuim să-şi continue activitatea. Sunt pacienţi care continuă să lucreze pe perioada terapiei, sunt pacienţi care, chiar dacă nu merg la serviciu, au o activitate fizică în fiecare zi, se ocupă de micile afaceri, de nepoţi, de grădinărit. Îi încurajez tot timpul să aibă activitate, să nu rămână în aşteptare, să nu se gândească prea mult la boala lor, iar în timpul radioterapiei pot face asta” , declară dr. Vlad Mihai.

Expertul recomandă respectarea unui stil de viaţă sănătos, o dietă echilibrată, mişcare şi evaluări medicale periodice. Acestea pot reduce riscul apariţiei cancerului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”