Avertismentul experţilor în radioterapie: “Nu întrerupeţi tratamentul, riscurile sunt foarte mari”

Anual, 14 milioane de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc de cancer. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că numărul cazurilor va creşte cu cel puţin 70 la sută în următorii 20 de ani. La ora actuală, se cunosc 100 de tipuri de boli maligne, pe care medicina încearcă să le rezolve prin chirurgie, chimioterapie, imunoterapie şi - nu în ultimul rând - radioterapie.
  • Publicat:
Avertismentul experţilor în radioterapie: “Nu întrerupeţi tratamentul, riscurile sunt foarte mari”

Anual, 14 milioane de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc de cancer. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că numărul cazurilor va creşte cu cel puţin 70 la sută în următorii 20 de ani. La ora actuală, se cunosc 100 de tipuri de boli maligne, pe care medicina încearcă să le rezolve prin chirurgie, chimioterapie, imunoterapie şi – nu în ultimul rând – radioterapie.

Există încă multe mituri legate de radioterapie, însă specialiştii spun că tehnologia mondernă este extrem de sigură la ora actuală: aceasta permite personalizarea tratamentelor, iar efectele adverse sunt în multe cazuri reduse.

“Unii pacienţi pot fi tentaţi să oprească terapia din cauza efectelor adverse sau din cauza miturilor care circulă legate de iradierea organismului. Oprirea tratamentului este foarte periculoasă pentru organism, pacientul nu poate începe şi apoi să ia o pauză de o săptămână sau două. Am avut cazuri de pacienţi, chiar şi din România, care au întrerupt terapia şi au revenit cu un cancer agravat ceea ce a îngreunat situaţia. Sfatul meu pentru pacienţi este să termine tratamentul început, indiferent care ar fi acesta. Există multe persoane care cred că radioterapia nu face bine, însă dacă aceasta este făcută corect, personalizat, la momentul optim, atunci vorbim despre o armă redutabilă împotriva cancerului”, declară dr. Ufuk Abacioglu, specialist în radioterapie şi tehnologii de ultimă generaţie.

De altfel, şi specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun rata de supravieţuire după cancer este mult mai mare în ţările dezvoltate, unde pacienţii au acces la tratamente de ultimă oră. Succesul operaţiilor de cancer este dat şi de o bună vizualizare a tumorilor în timpul intervenţiilor şi a zonelor în care sunt localizate acestea. Astăzi, medicii centrelor de top din lume apelează la cele mai noi tehnici de tomografie computerizată, care cresc şansele de supravieţuire pe termen lung ale pacienţilor cu cancer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: