Prioritate la casele de marcat pentru gravide și persoanele însoțite de copii sub 5 ani. Amenzi uriașe pentru nerespectarea legii

  • Publicat:
Prioritate la casele de marcat pentru gravide și persoanele însoțite de copii sub 5 ani. Amenzi uriașe pentru nerespectarea legii
Foto: Shutterstock

Femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile, ghișeele şi casele de marcat din cadrul entităților publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, potrivit Legii nr. 280/2023 promulgată recent și care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

„Proiectul de lege are în vedere protejarea unor categorii de persoane care se află în situații speciale ce necesită o formă de protecție deosebită și este fundamentat pe constatările și experiențele dobândite în realitatea cotidiană românească”, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul.

Prioritate pentru gravide și persoanele însoțite de copii mai mici de 5 ani la casele de marcat și ghișee

„Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, prevede legea.

În România, legislația privind accesul prioritar poate fi considerată un pas în plus în domeniu, oferind drepturi legale suplimentare persoanelor încadrate în diferite categorii de incapacitate (discriminare pozitivă). Această discriminare pozitivă este social și cultural acceptată, fiind parte din regulile de comportament social cotidian, din codul bunelor maniere sau ca gest de amabilitate/deferență uzuală în cele mai multe societăți.

Potrivit noului act normativ, entitățile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat, casierii, ghişee sau, acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii, ghişee sau case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea legii

„În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică”, mai prevede legea.

Entitățile publice şi private trebuie să pună în aplicare aceste dispoziţii referitoare la amenajarea locurilor de parcare în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare acestei legi.

Nerespectarea prevederilor privind acordarea priorității pentru femeile gravide şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor fi pedepsite cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei.

Încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare se pedepsește cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan