O femeie a suferit de oboseală extremă și „abia mai putea merge” timp de 6 ani. A descoperit că avea deficiență de o vitamină

  • Publicat:
  • Actualizat:
O femeie a suferit de oboseală extremă și „abia mai putea merge” timp de 6 ani. A descoperit că avea deficiență de o vitamină
Foto: Shutterstock

O femeie care suferea de epuizare a descoperit că avea o deficiență serioasă de vitamina B12, din cauza unei diete vegetariene. Carly Minsky, în vârstă de 33 de ani, spune că „abia putea să mai meargă”, după ce nu a mâncat carne și pește timp de șase ani. Vitamina B12 este un nutriment vital pentru sănătatea sistemului nervos și al celulelor sanguine și se găsește în produsele cu origine animală.

Deficiența de vitamina B12 poate trece neobservată timp de ani de zile, fără un test de sânge special, și poate duce la multe simptome neplăcute, inclusiv la probleme de mers sau senzații de amorțire ale membrelor.

Femeia suferea de deficiență de vitamina B12 din cauza unei diete vegetariene

Carly Minsky, o tânără de 33 de ani, a povestit că a renunțat la carne și pește când avea peste 20 de ani, în speranța de a trăi mai sănătos. La început, ea s-a simțit mai bine, însă după un an, femeia se ajunsese să fie „epuizată”, iar după 6 ani „abia mai putea merge”.

Veganii și cei care nu au consumat ouă, produse lactate sau carne timp de mai mult de 5 ani, precum Minsky, prezintă un risc crescut de a dezvolta deficiență de vitamina B12, potrivit British Dietetic Association.

Vitamina B12 este esențială pentru sistemul nervos și globule roșii, care transportă oxigenul în organism. Deficiența acestei vitamine are, de obicei, două cauze: absorbția defectuoasă din cauza diverselor boli (boala celiacă și anemie pernicioasă) sau pentru că o persoană nu consumă îndeajuns de multe alimente care conțin vitamina B12 (carne, ouă și produse lactate).

Simptomele deficienței de vitamina B12

Carly Minisky a crezut că starea de oboseală extremă era cauzată de glanda tiroidă, însă testele de sânge au demonstrat, ulterior, că avea o deficiență de vitamina B12. Medicii i-au spus că are nevoie imediată de injecții cu B12.

De asemenea, medicii i-au spus că are nevoie să ia vitamina B12 zilnic pentru tot restul vieții. Chiar dacă ea a revenit la o dietă completă, alimente care conțin B12, experții au spus că nu este de ajuns.

„A fost un șoc. Nu aveam idee despre cât de gravă era starea mea”, a spus femeia.

Deficiența de vitamina B12 este deseori subdiagnosticată pentru că simptomele nu sunt unele specifice. Ele pot varia de la: senzația de furnicături în picioare și mâini, probleme de mers, epuizare, greață, puls rapid și irascibilitate, potrivit Johns Hopkins Medicine.

O dietă vegetariană presupune o atenție deosebită alimentelor pe care le consumăm pentru a ne asigura aportul corect de substanțe nutritive. Deseori, este nevoie de suplimente alimentare de vitamina B12.

Sursa: Insider

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”