Motivul pentru care bărbaţii slăbesc mai uşor decât femeile

O echipă de oameni de ştiinţă australieni de la Institutul Baker IDI Heart din Melbourne a descoperit care este adevărata metodă prin care bărbaţii reuşesc să slăbească mai rapid decât femeile.
13.08.2014
Motivul pentru care bărbaţii slăbesc mai uşor decât femeile

O echipă de oameni de ştiinţă australieni de la Institutul Baker IDI Heart din Melbourne a descoperit care este adevărata metodă prin care bărbaţii reuşesc să slăbească mai rapid decât femeile. 

Aceştia au realizat un experiment pe 144 de persoane, bărbaţi şi femei, pe care le-au împărţit în două categorii, care aveau în componenţă ambele sexe. 

Primul subgrup a fost supus unei diete constante, care se numeşte CSIRO, în cadrul căreia se consumau multe proteine, puţine grăsimi şi o cantitate moderată de carbohidraţi.

Al doilea grup avea posibilitatea să aleagă între trei tipuri de diete: una era dieta CSIRO, a doua era o dietă de tip mediteranean (adică cu mai mulţi carbohidraţi şi grăsimi, dar cu mai puţine proteine), iar a treia era aşa-numita dietă „South Beach” cu puţini carbohidraţi, multe proteine şi grăsimi, fără limite asupra numărului de calorii.

După o perioadă de 6 luni s-a constatat că bărbaţii din primul grup reuşiseră să slăbească circa 6.2 kg, iar cei din al doilea grup doar 2.9 kg. Femeile, în schimb, aveau tendinţa opusă. Cele din primul grup slăbiseră 2 kg, în medie, iar cele din al doilea grup aproximativ 3. 1 kg.

Vă întrebaţi cum de au reuşit cei din primul grup să slăbească în acelaşi interval de studiu mai mult decât persoanele din al doilea grup? Răspunsul este simplu! Cercetătorii au ajuns la concluzia că bărbaţii slăbesc mai uşor dacă au o dietă clară, cu reguli rigide, în care ştiu exact ce anume trebuie să facă; dacă pot alege, atunci nu vor reuşi să slăbească la fel de mult, deoarece se vor „încurca” în alegeri. Femeile, în schimb, slăbesc mai mult dacă au posibilitatea să aleagă şi să varieze dieta – deci o dietă variată.

Se pare că acest comportament este generat de modul de viaţă diferit al femeilor şi al bărbaţilor. În timp ce bărbaţii preferă reguli clare şi simple, ca de multe ori şi în viaţă, femeile au nevoie de mai multă imaginaţie, inclusiv în dietă. Când, de exemplu, au o familie şi ţin o dietă este mult mai greu pentru o femeie să aibă o dietă rigidă, fiind mai simplu să se adapteze meniului întregii familii şi să consume cantităţi reduse de mâncare, deci o dietă foarte variată,  însă cu conţinut caloric redus. Bărbaţii au probleme mai mari cu cantitatea de mâncare, reuşind mult mai greu să ţină o dietă dacă nu au reguli clare şi rigide.

Cum de au slăbit mai mult în studiul făcut bărbaţii decât femeile? Se pare că bărbaţii sunt puţin mai norocoşi atunci când îşi pun în minte să ţină o cură de slăbire, întrucât de obicei kilogramele pe care vor să le piardă sunt acumulate pe abdomen, şi de acolo sunt mai uşor de dat jos decât kilogramele în plus la femei acumulate pe coapse şi picioare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”