Medic pneumolog: Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci îi salvează!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Medic pneumolog: Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci îi salvează!
Sursa foto: Shutterstock

Terapia cu oxigen nu are efect nociv asupra plămânilor pacienților infectați cu COVID. Din contră, oxigenul este vital pentru creșterea saturației la un nivel acceptabil pentru funcționarea organelor vitale. 

Într-o postare pe pagina Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, conf. univ. dr. Irina Strâmbu, medic primar Pneumologie și coordonator Pavilion COVID, atrage atenția asupra unor informații false privind terapia cu oxigen necesară în cazul pacienților COVID.

Medicul spune că mulți pacienți ajung la spital cu saturații de oxigen foarte scăzute, de până la 50%. În această situație, tratamentul standard constă în administrare de oxigen, de care plămânii sunt dependenți.

Specia umană este dependentă de oxigen. Dacă plămânii nu ar fi capabili să aducă în sânge oxigenul necesar, din pricina diverselor boli care îi pot afecta, inclusiv COVID-19, corpul ar muri.

În secțiile COVID ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, pacienții ajung de foarte multe ori la internare cu afectare pulmonară severă evidențiată prin saturații de oxigen înspăimântătoare: 70%, 60%, chiar 50%. Asta înseamnă că mai puțin de jumătate din globulele roșii care ajung în plămân găsesc acest gaz să îl poată prelua și să-l ducă la creier, inimă, atenționează dr. Irina Strâmbu.

De asemenea, medicul subliniază că oxigenul are un rol-cheie în supraviețuirea organismului la criza generată de infecția cu coronavirus.

Este prioritar pentru acești pacienți tratamentul, conform protocoalelor în vigoare. Pe primul loc, medicamentul necesar din primul moment în COVID este oxigenul. Acesta se administrează la un debit uriaș care să permită creșterea saturației la un nivel acceptabil pentru funcționarea organelor vitale.

Experiența pandemiei ne-a arătat că debitul de oxigen necesar poate fi foarte mare, până la 60 litri pe minut! Și din nefericire, starea de sănătate a unor pacienți continuă să se agraveze cu tot tratamentul disponibil în acest moment, fiind uneori nevoie de mijloace invazive, intense și greu de tolerat. Acestea permit însă ca oxigenul să ajungă la organele vitale… Și sunt convinsă că mulți ați auzit în aceste zile cuvintele: ventilație non-invazivă sau intubație sau ventilație mecanică.

Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de infecția virală, conchide dr. Irina Strâmbu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”