La fel de rele ca dulciurile! Alimentele pe care românii le consumă în cantități industriale cresc foarte mult glicemia și riscul de boli grave

  • Publicat:
  • Actualizat:
La fel de rele ca dulciurile! Alimentele pe care românii le consumă în cantități industriale cresc foarte mult glicemia și riscul de boli grave
Sursa foto: profimediaimages.ro

Pâine, orez, paste – ce-ați spune dacă ați afla că aceste alimente sunt la fel de nocive pentru sănătate precum dulciurile? Sigur, mulți veți riposta spunând „Păi dacă toate sunt rele, noi ce mai mâncăm?”. Există variante mai sănătoase, trebuie doar să ne schimbăm puțin optica asupra obiceiurilor alimentare!

Consumul excesiv de cereale rafinate favorizează apariția bolilor cardiovasculare

Potrivit unui studiu publicat pe site-ul American College of Cardiology, consumul excesiv de cereale rafinate – categorie din care fac parte alimentele menționate mai sus – duce la apariția fluctuațiilor glicemice, care cresc nivelul grăsimilor din sânge, cunoscute drept trigliceride.

Mai departe, nivelul crescut al trigliceridelor favorizează apariția bolilor cardiovasculare, ca urmare a înfundării vaselor de sânge cu trombi (cheaguri). Cercetătorii spun că riscul consumului excesiv de făinoase este la fel de mare precum în cazul consumului de dulciuri sau fast-food.

Pentru a ajunge la această concluzie, experții au întrebat peste 2.500 de persoane – un grup de 1.168 de participanți fără probleme de sănătate, altul de 1.369 de persoane cu boală coronariană arterială – cât de des și în ce cantitate consumă cereale rafinate (orez alb, pâine albă, paste) versus cereale integrale.

Analizând răspunsurile, ei au descoperit că aportul de cereale rafinate era mult mai mare în grupul persoanelor cu boală coronariană arterială. Această afecțiune crește semnificativ riscul de infarct și accident vascular cerebral.

Produsele făinoase, intens procesate sunt absorbite rapid în sânge, pentru că nu conțin prea multe fibre, ceea ce duce la o creștere bruscă și majoră a glicemiei după masă. În timp, aceste fluctuații glicemice distrug vasele de sânge și nervii care controlează activitatea inimii, favorizând formarea plăcii de aterom pe pereții arterelor, explică dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, autorul principal al studiului.

Cerealele integrale, izvor de nutrienți pentru menținerea glicemiei în parametri optimi

Pe de altă parte, cerealele integrale, precum orezul brun, pâinea din făină integrală, conțin nutrienți importanți pentru menținerea glicemiei, cel mai important element fiind reprezentat de fibre.

Fibrele creează un fel de plasă vâscoasă cu ochiuri în intestinul subțire; datorită acestei plase, glucoza pătrunde cu mai mare greutate în vasele de sânge ale mucoasei intestinale. Grație acestor mecanisme, fibra încetinește descompunerea și absorbția glucozei, în consecință conținutul de fibră ne aplatizează curbele glucozei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în 2030 se vor înregistra anual peste 20 milioane de decese cauzate de boala coronariană.

În România, boala coronariană este răspunzătoare de peste 60% dintre decesele românilor, alături de accidentul vascular cerebral şi de diferite forme de cancer.

Așadar, dacă vreți să reduceți riscul de boli cardiovasculare, ucigașul numărul 1 în lume, evitați sau consumați cu maximă prudență cereale rafinate care se găsesc în produse precum pâinea albă, pastele sau orezul alb, faceți zilnic mișcare și încercați să evitați, pe cât posibil, evenimentele stresante.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
„Milioane” de lucruri frumoase spune Nicola, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene
„Milioane” de lucruri frumoase spune Nicola, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene
Vrei să trăiești mai mult? Alege un medic femeie
Vrei să trăiești mai mult? Alege un medic femeie