Fructele care scad tensiunea arterială, mai ales la menopauză. Consumă-le mai des!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Fructele care scad tensiunea arterială, mai ales la menopauză. Consumă-le mai des!

Aceste fructe care scad tensiunea arterială sunt excelente surse de antioxidanți cu rol benefic pentru întreaga sănătate, motiv pentru care ar trebui să le consumi cât mai des.

Oamenii de știință au descoperit că prin consumul zilnic de coacăze se îmbunătățesc semnificativ valorile tensiunii arteriale, mai ales în cazul femeilor de vârstă mijlocie.

Potrivit savanților de la Florida State University, femeile care au mâncat coacăze timp de două luni au prezentat un nivel mai scăzut al tensiunii arteriale şi niveluri mai ridicate în ceea ce priveşte o substanţă care relaxează vasele de sânge.

Aceste fructe pot îmbunătăţi starea de sănătate a vaselor sangvine, reducând astfel în mod natural valorile tensiunii arteriale, a declarat Sarah Johnson, cercetătoare în domeniul nutriţiei.

Chiar dacă descoperirea este încurajatoare, oamenii de știință nu recomandă înlocuirea medicamentelor pentru hipertensiune cu coacăze, dar spun că aceste fructe de pădure ar putea avea un efect benefic asupra vaselor de sânge după instalarea menopauzei, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Cercetări anterioare au sugerat că aceste fructe de pădure ar putea scădea tensiunea arterială, au scris autorii studiului în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Flavonoidele din coacăze au rol benefic asupra vaselor de sânge

Unele studii au indicat, de asemenea, că flavonoidele şi alţi compuşi din coacăze ar putea ajuta la creşterea nivelului de oxid nitric, o substanţă care influenţează celulele ce căptuşesc pereţii vaselor de sânge.

Studiul recent a fost efectuat pe 48 de femei, toate aflate la menopauză, cu vârsta medie de 55 de ani şi un nivel al tensiunii arteriale la limită, foarte aproape de a fi diagnosticate cu hipertensiune.

Timp de opt săptămâni, jumătate dintre voluntare au consumat 22 de grame (circa o lingură şi jumătate) de pudră de coacăze în fiecare zi (echivalentul unei căni cu coacăze proaspete), iar celelalte femei din studiu au consumat aceeaşi cantitate dintr-o pudră care arăta asemănător, dar nu conţinea deloc coacăze.

La începutul studiului, după patru săptămâni şi apoi după opt săptămâni, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială şi rigiditatea arterelor femeilor.

Toate femeile din studiu puteau fi considerate deja prehipertensive sau suferind deja de hipertensiune.

La debutul studiului, tensiunea arterială medie în cadrul ambelor grupe de femei era de 138/79 mmHg, în condiţiile în care valorile considerate normale sunt de sub 120/80 mmHg. După patru săptămâni, valorile medii nu s-au schimbat în cadrul niciunuia dintre cele două grupuri.

Totuşi, după opt săptămâni de la debutul studiului, femeile care consumau pudră de coacăze au prezentat o tensiune medie de 131/75 mmHg, reprezentând o scădere de circa 6%. În cazul femeilor care consumau pudra fără coacăze, valorile tensiunii nu s-au modificat.

Cercetătorii au descoperit că nivelul de oxid nitric din sânge a crescut cu 68% în cazul femeilor care mâncau coacăze. Potrivit lui Johnson, această creştere a nivelului de oxid nitric ar fi relaxat şi lărgit vasele de sânge, ajutând la scăderea tensiunii.

Scăderea tensiunii în cazul grupului care a consumat coacăze este semnificativă atunci când este comparată cu efectele medicamentelor pentru hipertensiune şi ale altor intervenţii medicale, dar depinde şi de fiecare individ în parte, a adăugat dr. Johnson.

Alte fructe care scad tensiunea arterială sunt: bananele, prunele uscate, căpșunele, portocalele, afinele, avocado și caisele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”