Sucul de coacaze negre previne durerea provocata de exercitiile fizice

Sucul de coacaze negre poate preveni durerile si tensiunile musculare ce pot aparea dupa efectuarea exercitiilor fizice.
  • Publicat:
Sucul de coacaze negre previne durerea provocata de exercitiile fizice
Sucul de coacaze negre previne durerea provocata de exercitiile fizice

Sucul de coacaze negre poate preveni durerile si tensiunile musculare ce pot aparea dupa efectuarea exercitiilor fizice, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii neozeelandezi, publicat in American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative Comparative Physiology, citat de Mediafax.

Coacazele negre sunt folosite de secole pentru tratarea oboselii, artritei, pietrelor renale, gutei si problemelor pulmonare. Coacazele sunt bogate in vitamina C si antioxidanti.

Insa o echipa de cercetatori coordonata de Roger Hurst, de la Institute for Plant & Food Research din Noua Zeelanda, a descoperit ca sucul de coacaze negre poate preveni durerile si intinderile musculare ce pot aparea dupa efectuarea exercitiilor fizice.

Voluntarii care au participat la teste şi au primit „super-fructul” sub formă de pastilă, înainte şi după şedinţele zilnice de exerciţii fizice, au fost mai protejaţi de durere, iar organismul acestora a prezentat mai puţine simptome de inflamare. La studiu au participat persoane care nu făceau în mod curent sport. Fiecare pastilă conţinea echivalentul a 30 sau 60 de grame de coacăze, pilulele fiind administrate zilnic, timp de trei săptămâni, înainte şi după şedinţele de exerciţii fizice.

Cercetătorii spun că flavonoizii, substanţele oxidante conţinute de coacăze, protejează organismul de stresul oxidativ provocat de sport.

Studii anterioare au demonstrat că sucul de coacăze negre poate reduce inflamaţia musculară provocată de utilizarea repetitivă a maşinii de scris sau a tastaturii computerului, pentru scriere.

Autorii nu au reuşit să stabilească însă ce compuşi din acest suc ajută organismul să se recupereze după efectuarea unui sport. Printre aceştia s-ar putea număra antocianinele, responsabile şi pentru culoarea închisă a fructelor, care sunt eficiente şi în prevenirea unor boli, precum cele cardiace, cancerul, maladia Alzheimer şi diabetul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”