Femeile la risc să dezvolte cancer ovarian și care nu doresc să mai aibă copii, sfătuite să ia în considerare extirparea trompelor uterine

  • Publicat:
  • Actualizat:
Femeile la risc să dezvolte cancer ovarian și care nu doresc să mai aibă copii, sfătuite să ia în considerare extirparea trompelor uterine
Sursa foto: Shutterstock @ FOTOGRIN

Extirparea trompelor uterine în timpul unei intervenții chirurgicale ginecologice planificate reduce semnificativ riscul de cancer ovarian în cazul femeilor predispuse la apariția acestei maladii, arată o nouă recomandare a organizației Ovarian Cancer Research Alliance (OCRA). Potrivit specialiștilor, „doar conștientizarea simptomelor și depistarea precoce nu vor salva vieți, dar îndepărtarea preventivă a trompelor uterine o va face”.

Extirparea trompelor uterine pentru a preveni cancerul ovarian

Într-un mesaj recent publicat pe pagina organizației se menționează că femeile cu risc genetic crescut de cancer ovarian, dar și cele care nu prezintă mutații genetice, care nu mai doresc să aibă copii ar trebui să recurgă la extirparea trompelor uterine în vederea reducerii riscului de a dezvolta acest tip de neoplasm. Asta, deoarece numeroase studii indică faptul că trompele uterine sunt locul „preferat” din care pornește cancerul ovarian.

„Screeningul regulat al cancerului ovarian cu analize de sânge și ultrasunete nu salvează vieți. Rezultatele acelui studiu au fost foarte greu de acceptat”, a declarat Audra Moran, președinte și CEO OCRA, referindu-se la studiul din Marea Britanie publicat în revista The Lancet în 2021.

„Avem obligația de a informa oamenii că doar conștientizarea simptomelor și depistarea precoce nu vor salva vieți, dar îndepărtarea preventivă a trompelor uterine o va face”, a adăugat aceasta.

Recomandarea, care nu este o noutate în rândul specialiștilor, este „rezonabilă și are sens”, în opinia medicului Stephanie V. Blank, președinte al Societății de Oncologie Ginecologică și director de oncologie ginecologică pentru Sistemul de Sănătate Mount Sinai din New York.

„Cu câțiva ani în urmă, Societatea de Oncologie Ginecologică a declarat că îndepărtarea trompelor uterine poate fi o strategie adecvată și fezabilă pentru reducerea riscului de cancer ovarian”, a declarat medicul.

Potrivit OCRA, nu există nicio recomandare actuală pentru îndepărtarea trompelor uterine ca procedură de sine stătătoare, însă femeile care sunt deja programate pentru o altă intervenție chirurgicală pelviană pentru o afecțiune benignă, cum ar fi histerectomia pentru fibrom, pot solicita această intervenție cu scop preventiv.

Care sunt semnele cancerului ovarian

Cancerul ovarian poate afecta femeile de orice vârstă, însă este mai frecvent la cele cu vârsta de peste 50 de ani, care au trecut prin menopauză.

Pentru că în stadii incipiente simptomele cancerului ovarian pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni mai puțin grave, dar și pentru că nu există teste care să depisteze cancerul ovarian în fază incipientă, două treimi dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii târzii, cu rate mai reduse de supraviețuire la cinci ani (78% în stadiul II, 59% în stadiul III și doar 17% în stadiul IV).

Cancerul ovarian nu are simptome care să te alarmeze. Adesea, ele pot fi confundate cu schimbări cauzate de înaintarea în vârstă, de schimbarea metabolismului, de alimentația greșită. Din nefericire, prezenta lor continuă să se agraveze în timp, ceea ce face ca pacienta să se prezinte la medic la cel puțin un an de la debutul bolii.

Primele simptomele cancerului de col uterin se numără:

  • Senzație permanentă de balonare, presiune abdominală (cauza fiind acumularea de fluide produse de tumoră)
  • Indigestie continuă, gaze, greață
  • Modificări ale tranzitului intestinal
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Scăderea neintenționată în greutate
  • Dureri în zona lombară
  • Senzație permanentă de urinare
  • Edemele de la nivelul picioarelor
  • Senzația de sațietate instalată rapid după ingestia de alimente
  • Sângerările vaginale anormale sau scurgerile vaginale

Analize pentru depistarea cancerului ovarian

Controalele ginecologice periodice, de rutină, în absența oricăror simptome, dar și recunoașterea primelor semne care pot sugera îmbolnăvirea și adresarea imediată la medic pot face diferența.

În stabilirea diagnosticului de cancer ovarian se efectuează o serie de investigații imagistice (ecografie transabdominală sau transvaginală, CT, RMN sau PET-CT) și de laborator, inclusiv test de sânge pentru CA125, o proteină produsă de unele cancere ovariene.

Un alt test genetic introdus recent în practica medicală este scorul deficitului de recombinare omologă (DRO), al cărui rezultat pozitiv poate adăuga opțiuni terapeutice noi pentru pacientele cu cancer ovarian.

Este important de menționat faptul că testul Babeș-Papanicolau nu are rol în diagnosticarea cancerului ovarian. În schimb, testul Babeș-Papanicolau identifică de timpuriu celulele cu potențial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă în acest stadiu. Tot cu ajutorul testului Babeș-Papanicolau se identifică infecțiile genitale, fiind, de fapt, primul pas către vindecarea acestora.

Cine e la risc să dezvolte cancer ovarian

Cu toate că nu sunt foarte clare cauzele apariției acestei boli, au fost identificați principalii factori de risc ai acestei maladii. Printre aceștia se numără:

  • istoricul familial – între 10 și 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să facă această boală (din cauza mutațiilor genetice specifice, cum sunt cele ale genelor BRCA1 sau BRCA2)
  • vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta peste 50 de ani, care au intrat la menopauză
  • absența nașterilor
  • debutul menstruației la o vârstă mică (sub 12 ani)
  • instalarea tardivă a menopauzei
  • sindromul ovarelor polichistice (factorul de risc crește prin secreția crescută de hormoni de testosteron)
  • terapia de substituție hormonală

Cancerul ovarian continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică. În Europa, este a cincea cea mai frecventă cauză de deces la femei, raportat la toate tipurile de cancer. Numai în anul 2020 au primit acest diagnostic aproximativ 66.000 de femei, iar la nivel global peste 310.000. În același an, în România, 1.121 de femei au pierdut lupta cu boala.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”