Fă-ți cadou 10 ani în plus de viață – mănâncă zilnic aceste 3 alimente!

  • Publicat:
Fă-ți cadou 10 ani în plus de viață – mănâncă zilnic aceste 3 alimente!
Foto: Shutterstock

Plănuiești să trăiești mult, dar și bine? Atunci trebuie să-ți schimbi dieta, și asta cât mai devreme! Un nou studiu arată că persoanele care includ în dieta zilnică aceste 3 alimente trăiesc cu 10 ani mai mult.

Potrivit cercetătorului Lars Fadnes, de la Universitatea Bergen din Norvegia, bărbații și femeile în vârstă de 40 de ani care au făcut o schimbare susținută de la alimentația nesănătoasă la respectarea recomandărilor Ghidului Eatwell au câștigat aproximativ 10 ani în speranța de viață.

După ce au fost ajustate datele în funcție de fumat, alcool și activitate fizică, rezultatele au indicat faptul că renunțarea la băuturile dulci și la carnea procesată în favoarea unei diete bogate în cereale integrale, nuci și fructe adaugă 10 ani la speranța de viață în cazul persoanelor care fac aceste schimbări la vârsta de 40 de ani.

Acestor alimente-minune li se adaugă legumele proaspete și peștele – împreună, aceste grupe alimentare formează așa-numita dietă a longevității. 

„Cu cât sunt mai mari schimbările făcute către modele alimentare mai sănătoase, cu atât sunt mai mari câștigurile așteptate în speranța de viață. În mod deloc surprinzător, câștigurile prognozate în speranța de viață sunt mai mici atunci când schimbarea dietei este inițiată la vârste mai înaintate, dar acestea rămân substanțiale”, au precizat autorii studiului publicat recent în revista Nature Food.

Așadar, și dacă facem aceste schimbări la vârsta de 70 de ani, ne putem crește speranța de viață cu 4-5 ani, mai arată studiul. Nu este niciodată prea târziu să iei decizii bune pentru sănătatea ta!

Totodată, cercetătorii subliniază rolul taxelor și subvențiilor alimentare, care urmăresc să facă alimentele sănătoase mai accesibile decât opțiunile nesănătoase.

Un studiu din 2017 a estimat că politicile de impozitare a băuturilor și alimentelor nesănătoase (sucuri, dulciuri, snacksuri etc.), subvenționând în paralel opțiunile sănătoase, ar putea salva 60.000 de vieți în SUA în fiecare an. O soluție poate fi eliminarea automatelor din școli sau de la locul de muncă unde sunt vândute astfel de produse nocive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc