Eutanasia psihiatrică, o procedură care a stârnit controverse chiar și în țările în care a fost aprobată

  • Publicat:
Eutanasia psihiatrică, o procedură care a stârnit controverse chiar și în țările în care a fost aprobată

Eutanasia este permisă în șapte țări, iar procedura este practicată în principal în cazul persoanelor cu boli terminale, cum ar fi cancerul, atunci când pacientul mai are de trăit câteva luni sau săptămâni, notează BBC.

Dar în patru dintre aceste țări – Olanda, Belgia, Luxemburg și, mai recent, Spania – procedura este permisă și pentru persoanele cu boli mintale, cum ar fi depresia, anxietatea sau tulburările de personalitate.

„Deschiderea ușii către eutanasie facilitează devalorizarea valorii vieții, la care avem dreptul că ființe umane”, a declarat pentru BBC Mundo Dr. Manuel Bousoño García, profesor de psihiatrie la Universitatea din Oviedo. „Ar trebui să luptăm pentru a o păstra fără suferință și nu pentru a o elimina.”

Criterii de evaluare riguroase

În cele patru țări mai sus menționate, eutanasia psihiatrică este permisă DOAR dacă se îndeplinesc o serie de condiții.

„Multe boli psihiatrice prezintă o tendință spre sinucidere care i-ar putea determina să caute o ieșire în eutanasie, chiar dacă boală lor este tratabilă sau chiar vindecabilă cu mijloacele adecvate”, spune Bousoño. „Iar persoanele cu boli mintale trebuie protejate de riscurile la care le supune boală lor”, adaugă el.

O altă provocare cu care se confruntă psihiatrii este diferențierea bolilor mintale incurabile în raport cu cele cronice și invalidante. Psihiatrul Manuel Bousoño asigură că „în foarte puține ocazii se poate spune că o boală psihică nu poate fi tratată”.

Din fericire, există tratamente care sunt foarte eficiente în reducerea nivelului de suferință. Medicul spune că în peste 40 de ani de practică profesională nu a întâlnit niciun caz de suferință netratabilă.

Statistici privind eutanasia

Numărul persoanelor cărora li se permite să moară pentru suferințe psihiatrice este mic: reprezintă între 1% și 3% din numărul total de cazuri de eutanasie și sinucidere asistată în țările în care aceste proceduri sunt legale.

De pildă, în Olanda, din cele 6.938 de proceduri de eutanasie efectuate în 2020, 60 de pacienți au fost suspusi la moarte asistată pentru tulburări de natură psihică. Chiar și așa, există încă multe incertitudini în întreagă lume pentru a deschide dezbaterea privind legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate.

Citește și: Ozzy Osbourne vrea să fie eutanasiat. Soția Sharon a confirmat: „Pactul nostru de sinucidere asistată rămâne valabil”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: