Epidemie de gripă – cum te poţi proteja

Epidemie de gripă - în spitale, se recomandă purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi de personalul medical.
  • Publicat:
Epidemie de gripă - cum te poţi proteja
Epidemie de gripă - cum te poţi proteja, foto Shutterstock

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă pe 6 februarie 2020 în România. Iată câteva măsuri menite să ajute populaţia să se protejeze împotriva virusului gripal. Iată câteva măsuri recomandate de autorităţi.

 

Recomandări pentru populaţie

Nu trimiteţi copiii care manifestă semne de infecţii respiratorii, gripă în unităţile de învăţământ. 

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse) sunt recomandate.

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripă.
De asemenea, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, precum şi izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie şi se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.

Recomandări pentru unităţi medicale

În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor in spitale, în special în secţiile cu risc.

De asemenenea şi cadrele medicale se pot îmbolnăvi de gripă – deci se va realiza un triaj epidemiologic al personalului medico-sanitar.
În spitale, se recomandă purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi de către personalul medical. De asemenea, este recomandată în Unităţile de Primire Urgenţe (UPU) – purtarea măştii de pe traseul de la UPU la salon şi când părăseşte salonul de izolare/grupare.

Unităţile medicale trebuie să îşi refacă stocurilor de medicaţie antivirală şi stocurilor de echipamente de protecţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”