EMA demarează evaluarea utilizării unui medicament la pacienții internați cu COVID-19 care necesită oxigenoterapie

08.05.2021
EMA demarează evaluarea utilizării unui medicament la pacienții internați cu COVID-19 care necesită oxigenoterapie
Sursa foto: Shutterstock

EMA a demarat evaluarea unei cereri pentru extinderea utilizării unui medicament având ca substanță activă baricitinib, pentru a include tratamentul pacienților internați cu COVID-19, cu vârsta de 10 ani și peste, care necesită oxigenoterapie.

Medicamentul respectiv are efect imunosupresor, adică reduce activitatea sistemului imunitar, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale a Medicamentului.

În prezent, este autorizat pentru administrare la adulți cu poliartrită reumatoidă moderată până la severă sau dermatită atopică (eczemă). Substanța sa activă, baricitinib, blochează acțiunea unor enzime denumite kinaze Janus, care joacă un rol important în procesele imune care duc la inflamație.

Medicamentul evaluat de EMA ar putea ajuta la reducerea inflamației cauzate de COVID-19

Se crede că acest lucru ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și deteriorării tisulare asociate cu forma severă a infecției COVID-19.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) va efectua o evaluare într-un ritm accelerat a datelor transmise de compania care comercializează acest medicament, incluzând rezultatele a două studii randomizate extinse la pacienți internați cu COVID-19, pentru a putea recomanda cât mai curând posibil dacă extinderea indicației poate fi autorizată.

Recomandarea CHMP va fi ulterior transmisă Comisiei Europene, care va emite o decizie finală cu caracter juridic obligatoriu, aplicabilă în toate statele membre ale UE.

EMA va comunica rezultatul evaluării sale, care se așteaptă să se finalizeze până în luna iulie, cu excepția cazului în care ar fi necesare informații suplimentare.

Medicamentul a fost autorizat pentru prima dată în UE în februarie 2017. Mai multe informații despre medicament sunt disponibile pe website-ul EMA.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras