EMA demarează evaluarea utilizării unui medicament la pacienții internați cu COVID-19 care necesită oxigenoterapie

  • Publicat:
EMA demarează evaluarea utilizării unui medicament la pacienții internați cu COVID-19 care necesită oxigenoterapie
Sursa foto: Shutterstock

EMA a demarat evaluarea unei cereri pentru extinderea utilizării unui medicament având ca substanță activă baricitinib, pentru a include tratamentul pacienților internați cu COVID-19, cu vârsta de 10 ani și peste, care necesită oxigenoterapie.

Medicamentul respectiv are efect imunosupresor, adică reduce activitatea sistemului imunitar, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale a Medicamentului.

În prezent, este autorizat pentru administrare la adulți cu poliartrită reumatoidă moderată până la severă sau dermatită atopică (eczemă). Substanța sa activă, baricitinib, blochează acțiunea unor enzime denumite kinaze Janus, care joacă un rol important în procesele imune care duc la inflamație.

Medicamentul evaluat de EMA ar putea ajuta la reducerea inflamației cauzate de COVID-19

Se crede că acest lucru ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și deteriorării tisulare asociate cu forma severă a infecției COVID-19.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) va efectua o evaluare într-un ritm accelerat a datelor transmise de compania care comercializează acest medicament, incluzând rezultatele a două studii randomizate extinse la pacienți internați cu COVID-19, pentru a putea recomanda cât mai curând posibil dacă extinderea indicației poate fi autorizată.

Recomandarea CHMP va fi ulterior transmisă Comisiei Europene, care va emite o decizie finală cu caracter juridic obligatoriu, aplicabilă în toate statele membre ale UE.

EMA va comunica rezultatul evaluării sale, care se așteaptă să se finalizeze până în luna iulie, cu excepția cazului în care ar fi necesare informații suplimentare.

Medicamentul a fost autorizat pentru prima dată în UE în februarie 2017. Mai multe informații despre medicament sunt disponibile pe website-ul EMA.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân