Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea: COVID-19 și sistemul nervos

Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, director științific al Spitalului Clinic Sanador, explică efectele COVID-19 asupra sistemului nervos.

În interviul pe care ni l-a acordat recent, prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, director științific al Spitalului Clinic Sanador, a vorbit pe larg despre impactul COVID-19 de la nivelul sistemului nervos. Primele semne ale afectării nervoase care au fost raportate la peste o treime dintre cazuri au fost tulburările de miros și de gust. La acestea, s-au adăugat și altele, unele foarte grave, pe măsură ce pandemia a evoluat.

„Primele semne neurologice au fost amețelile, aceste tulburări de echilibru care au fost legate de infecția cu SARS-COV 2. Apoi, s-a semnalat o gândire mai înceată, până la „brain fog”, gândire în ceață. Apoi, s-au semnalat și alte simptome, ce-i drept mai rare, precum fenomenele convulsive, deficitul motor (zone ale corpului mai slabe). Acestea au fost simptomele de debut care au dus la conturarea unei simptomatologii mai complexe.

Astfel, s-au delimitat sindroame care, din nefericire, au fost foarte grave. Au fost raportate și publicate literatură fenomene de meningoencefalită, cu febră și stare gravă, pierdere de cunoștință, convulsii. Alt fenomen apărut a fost encefalita hemoragică, cu sânge în creier ” ne-a declarat în interviul video prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Una dintre explicațiile acestor situații grave este inflamația puternică dezvoltată în corp ca urmare a infecției cu SARS-COV 2.  Mai multe informații despre cum afectează virusul și boala COVID-19 sistemul nervos și creierul puteți afla din interviul realizat cu prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult