Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea: COVID-19 și sistemul nervos

Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, director științific al Spitalului Clinic Sanador, explică efectele COVID-19 asupra sistemului nervos.

În interviul pe care ni l-a acordat recent, prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, director științific al Spitalului Clinic Sanador, a vorbit pe larg despre impactul COVID-19 de la nivelul sistemului nervos. Primele semne ale afectării nervoase care au fost raportate la peste o treime dintre cazuri au fost tulburările de miros și de gust. La acestea, s-au adăugat și altele, unele foarte grave, pe măsură ce pandemia a evoluat.

„Primele semne neurologice au fost amețelile, aceste tulburări de echilibru care au fost legate de infecția cu SARS-COV 2. Apoi, s-a semnalat o gândire mai înceată, până la „brain fog”, gândire în ceață. Apoi, s-au semnalat și alte simptome, ce-i drept mai rare, precum fenomenele convulsive, deficitul motor (zone ale corpului mai slabe). Acestea au fost simptomele de debut care au dus la conturarea unei simptomatologii mai complexe.

Astfel, s-au delimitat sindroame care, din nefericire, au fost foarte grave. Au fost raportate și publicate literatură fenomene de meningoencefalită, cu febră și stare gravă, pierdere de cunoștință, convulsii. Alt fenomen apărut a fost encefalita hemoragică, cu sânge în creier ” ne-a declarat în interviul video prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Una dintre explicațiile acestor situații grave este inflamația puternică dezvoltată în corp ca urmare a infecției cu SARS-COV 2.  Mai multe informații despre cum afectează virusul și boala COVID-19 sistemul nervos și creierul puteți afla din interviul realizat cu prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea - Medic primar neurochirurgie
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Este coordonator al departamentului ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar neurochirurgie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult