Dr. Virgil Musta: „Unii bolnavi de COVID, pe patul de moarte, regretau că s-au lăsat pradă manipulării și nu s-au vaccinat, dar era prea târziu”

30.12.2021
Dr. Virgil Musta: „Unii bolnavi de COVID, pe patul de moarte, regretau că s-au lăsat pradă manipulării și nu s-au vaccinat, dar era prea târziu”
Sursa foto: Facebook

„La doi ani de la începutul pandemiei, care a reprezentat un cataclism biologic transformat apoi într-un adevărat război mondial în sfera medicală, geopolitică, economică, socială și psihologică și care din păcate continuă, căpătând noi valențe, doresc să mulțumesc tuturor colegilor care ne-au sprijinit în această luptă dificilă: medici pneumologi, ATI-ști, medici de familie, medici de alte specialități și asistente care au lucrat pe secțiile COVID, personalului ce lucrează pe ambulanțe, cei de la ISU și întregului personal medical și auxiliar care a fost împreună cu noi pe front”, spune dr. Virgil Musta într-o postare pe un grup de Facebook.

Medicul Virgil Musta reamintește că prevenția este esențială în lupta cu noul coronavirus, motiv pentru care trebuie să ne vaccinăm pentru a ne proteja de formele grave de boală. De asemenea, specialistul spune că au existat multe situații în care bolnavii de COVID, aflați pe patul de moarte, au regretat că nu s-au vaccinat din cauza știrilor false și a manipulărilor din social media, însă mult prea târziu.

Redăm, mai jos, postarea dr. Virgil Musta:

„Mulțumesc tuturor acelora dintre voi care ne-au urmat sfaturile, ajutându-ne astfel în lupta dificilă de a salva vieți. Fără voi, lupta noastră, a specialiștilor din acest domeniu medical, ar fi fost mult mai dificilă, iar rezultatele net inferioare.

Pe lângă activitatea din spital de la capul bolnavului, am considerat la fel de importantă munca de a vă informa corect, onest, despre ceea ce trebuie să facem pentru a preveni boala și a ține sub control pandemia.

Boala poate însemna forme severe, risc de deces, persistența unor simptome și afecțiuni care să ne perturbe viața în continuare. De aceea, în mod logic, PREVENȚIA devine esențială în această bătălie.

În plus, știrile false, fake news-urile, complică foarte mult tot acest efort de a depăși cât mai repede pandemia. Este încă o luptă, foarte dificilă, pe care a trebuit și trebuie să o ducem în continuare. Dar nu ne dăm bătuți. Printr-o informare continuă, din surse avizate, vom ști ce putem face și ce este mai bine pentru noi și pentru cei dragi nouă.

Fiecare are dreptul și libertatea să-și aleagă calea, soarta, am spus acest lucru de fiecare dată, dar noi avem datoria să vă informăm corect și clar, astfel încât alegerea voastră să fie în cunoștință de cauză.

Nu de puține ori au fost situațiile în care, bolnavi grav, unii pe patul de moarte, regretau că nu au ascultat sfaturile specialiștilor sau că s-au lăsat pradă manipulării și fake news-urilor, dar era prea târziu.

Din păcate, vor urma din nou momente dificile foarte curând, când și țara noastră va intra, inevitabil, în al 5-lea val pandemic. Îl vom depăși și pe acesta, dar, din nou, cu pierderi de vieți omenești, deși multe dintre aceste pierderi ar putea fi clar evitate dacă deciziile individuale ar fi cele responsabile, încă de pe acum. Depinde de fiecare dintre noi.

Cu toate amenințările și intimidările la care uneori am fost supus, vă promit că voi continua să-mi fac datoria conform conștiinței mele și educației, în spiritul valorilor creștine. Dar, totodată, vă rog să facem din nou front comun, să ne înțelegem și să ne sprijinim unii pe alții în această luptă. Fără implicarea voastră responsabilă, nu vom depăși cu bine această pandemie.

Vă rog să aplicați în continuare măsurile deja cunoscute prin care vă protejați pe voi și pe cei din jurul vostru, să vă informați despre noutățile terapeutice apărute și care vă pot salva viața dacă acționați, fie preventiv (vaccinurile), fie rapid după primele semne de boală (teste și tratamente specifice).

Păstrăm speranța unui an nou mai bun, care să ne unească spre binele tuturor, care să ne aducă toleranță, încredere și responsabilitate. Avem deja o experiență concretă prin care am trecut împreună, haideți să folosim tot ceea ce ne-a ajutat până acum, tot ceea ce specialiștii încearcă permanent să îmbunătățească legat de mijloacele de eradicare a acestei pandemii și… va fi bine!

Vă mulțumesc și vă urez un an nou cu sănătate și multe bucurii!

La mulți ani!

Dr. Virgil Musta”

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Andreea Boiangiu: recoltarea de celule stem la naștere vs. clamparea întârziată