Doar 11 minute de exerciții fizice te pot ajuta să trăiești mai mult (studiu)

Doar 11 minute de exerciții fizice pe zi scade riscul decesului prematur, potrivit unui nou studiu.
  • Publicat:
Doar 11 minute de exerciții fizice te pot ajuta să trăiești mai mult (studiu)
Profimedia

Poate uneori ai senzația că dacă nu ai timp sau energie să faci un antrenament fizic amplu, nu are rost să faci niciun fel de mișcare, ceea ce poate să dăuneze grav sănătății tale. Doar 11 minute de exerciții fizice pe zi ar putea să schimbe povestea vieții tale, la propriu, ajutându-te să trăiești mai mult.

O nouă cercetare estimează că 1 din 10 decese premature înregistrate ar fi putut fi prevenite dacă toți participanții la studiu ar fi făcut 75 de minute de activitate fizică în fiecare săptămână.

Doar 11 minute de activitate fizică moderată pe zi pot reduce riscul de deces prematur, potrivit unei analize publicate marți în British Journal of Sports Medicine.

Cercetătorii au centralizat datele a 200 de studii care au analizat indicii medicale și stilul de viață a peste 30 de milioane de participanți din întreaga lume. Aceștia și-au raportat singuri activitățile fizice și nivelul intensității lor pentru o perioadă de cel puțin trei ani.

Echipa de cercetători care a coordonat studiul a asociat activitatea fizică cu 22 de rezultate medicale distincte, inclusiv 14 tipuri de cancer, ceea ce face din acest studiu unul dintre cele mai ample de acest gen.

Rezultatele studiului

Rezultatele au confirmat că persoanele care au fost active la un nivel moderat (aproximativ 75 de minute pe săptămână) – ceea ce înseamnă că s-au implicat în activități precum drumeții, mers pe jos, mers cu bicicleta la serviciu sau joacă activă cu copiii lor – au prezentat un risc mai scăzut de mortalitate, boli de inimă, accident vascular cerebral și diferite tipuri de cancer, raportat la persoanele care nu erau active.

Decesul prematur intervine atunci când o persoană moare la o vârstă mai mică decât speranța de viață. Organizația Mondială a Sănătății încadrează decesele premature în intervalul de vârstă 30-70 de ani.

Astfel, cercetătorii au estimat că 1 din 10 decese premature ar fi putut fi prevenite dacă toți participanții ar fi avut un program fizic moderat pentru măcar 75 de minute pe săptămână.

Intervalul de timp confirmat recent de cercetători este jumătate din cel recomandat de OMS: adulții ar trebui să practice cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. La nivel global, 1 din 4 adulți nu respectă aceste recomandări.

De fapt, ideea principală a studiului este că activitatea fizică, chiar și cât mai redusă, are efecte extrem de pozitive asupra organismului.

„Chiar și puțină activitate fizică este mai bună decât deloc”, a spus Leandro Garcia, autor al analizei și lector în sănătate publică la Queen’s University Belfast.

Nu trebuie neapărat să avem programe bine structurate și organizate precum cele din sălile de fitness, sau să ne creăm un program cu activități extra foarte solicitante. În realitate, chiar și cele mai banale activități fizice introduse în rutina zilnică pot fi foarte benefice.

11 minute de exerciții fizice

Cele 11 minute de exerciții fizice pe zi pot include orice minimum efort care crește ritmul cardiac, permițându-ți în același timp să ai o conversație. Tipurile de exerciții trebuie alese în primul rând în funcție de vârsta unui individ, de starea generală de sănătate sau particularitățile corpului fiecăruia.

Nu este prima oară când se confirmă importanța chiar și a unui timp redus de exerciții fizice pe zi. Cercetările anterioare au demonstrat, de asemenea, că perioadele scurte de activitate fizică zilnică pot îmbunătăți sănătatea oamenilor.

Activitatea fizică intensă care durează de la unul până la două minute, repetată de trei sau patru ori pe zi, a fost asociată cu un risc de deces cu până la 40% mai mic pe parcursul a șapte ani.

Tot în cadrul acelorași studii s-a confirmat faptul că cei care au urmat zilnic un program scurt dar intens de exerciții fizice au trăit cu un risc cu 49% mai mic de a muri din cauza afecțiunilor inimii, în comparație cu cei care nu au practicat nicio formă de sport.

Riscul general de deces al oamenilor scade pe măsură ce cresc numărul zilnic de pași (efectul încetează, totuși, când oamenii ajung la 8.000 până la 10.000 de pași pe zi).

Persoanele cu o medie de aproximativ 6.000 până la 11.000 de pași zilnici au un risc de deces cu 50% până la 60% mai mic față de cei cu o medie de aproximativ 3.500 de pași pe zi.

„Activitatea fizică are un impact asupra fiecărei celulă din corp”, a declarat doctor Paluch, unul dintre autorii studiilor anterioare.

Citește și: Impactul nevăzut al sportului

Sursă: nbcnews.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân