Dieta urmată de multe femei pentru a slăbi rapid ar putea duce la dereglarea ciclului menstrual și osteoporoză

02.05.2022
Dieta urmată de multe femei pentru a slăbi rapid ar putea duce la dereglarea ciclului menstrual și osteoporoză
Sursa foto: Shutterstock @ Pixel-Shot

Dereglarea ciclului menstrual ar putea fi cauzată de dieta ketogenică, un regim de slăbire care presupune consumul ridicat de grăsimi, mediu de proteine și scăzut de carbohidrați.

Desigur, există și alte posibile cauze ale menstruației neregulate, cum ar fi, de exemplu, sindromul ovarului polichistic. Dar dacă urmezi dieta ketogenică și nu te cunoști cu alte probleme de sănătate, e foarte posibil ca aceasta să fie cauza.

Potrivit unui studiu, aproape 50% dinte femeile care au slăbit cu ajutorul acestui regim alimentar s-au confruntat cu menstruație neregulată (amenoree).

Motivul pentru care dieta ketogenică favorizează dereglarea ciclului menstrual

Specialiștii sunt de părere că dereglarea ciclului menstrual la femeile care țin dieta ketogenică ține de faptul că există o restricție calorică prea mare.

Acest lucru se poate întâmpla în cadrul oricărei diete de slăbire care presupune reducerea caloriilor, dar în cazul dietei ketogenice mai există un factor ce poate duce la menstruația neregulată.

Dieta ketogenică are rezultate spectaculoase, se poate slăbi foarte mult într-un timp scurt, deoarece corpul „arde” grăsime în loc de carbohidrați – proces numit cetoză. Deficitul de carbohidrați este asociat frecvent  cu amenoreea, spune dr. John Thoppil, medic obstetrician-ginecolog.

Slăbirea bruscă și exercițiile fizice intense pot bloca producția unor hormoni importanți care au rolul de a regla ciclul menstrual, cum este cazul estrogenului sau al estradiolului – dacă scazi brusc în greutate, nivelul acestor hormoni este mai redus și, prin urmare, poate avea loc dereglarea ciclului menstrual.

Nivelul scăzut de estrogen favorizează osteoporoza

Un alt hormon care poate cauza dereglarea ciclului menstrual este hormonul eliberator al gonadotropinelor (GnRh), responsabil de secreția FSH-ului (hormonul foliculostimulant) și a LH-ului (hormonul luteinizant), ambii având un rol important în producția de estrogen și progesteron, precum și în procesul de ovulație.

Însă dereglarea ciclului menstrual nu este singura problemă ce poate apărea ca urmare a scăderii estrogenului, pe fondul dietei ketogenice. Nivelul scăzut de estrogen este asociat și cu osteoporoză, infertilitate sau uscăciune vaginală, spune dr. John Thoppil.

În concluzie, atunci când decizi să urmezi o dietă de slăbire, fă-ți mai întâi un set de analize și asigură-te că regimul alimentar va fi unul echilibrat.

Cel mai bine este să apelezi la ajutorul unui medic nutriționist sau specialist în obezitate, care te poate ajuta să slăbești sănătos, într-un orizont de timp rezonabil.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras