Detaliul important care va fi afișat în buletinele românilor. Medic: Ar putea salva multe vieți

Buletinele românilor ar putea reveni la forma de dinainte de 1989. Noile cărți de identitate ar putea conține grupa de sânge și RH-ul posesorului.
  • Publicat:
Detaliul important care va fi afișat în buletinele românilor. Medic: Ar putea salva multe vieți
Foto: Shutterstock

O nouă propunere legislativă care a trecut deja de votul din Senat prevede ca în actele de identitate ale românilor să fie introduse grupa sanguină și factorul RH al posesorului, pe lângă informațiile obișnuite, precum nume, prenume, cod numeric personal (CNP), sexul și domiciliul, iar în cazul minorilor, și numele tatălui.

Grupa sanguină, afișată în noile cărți de identitate ale românilor

Inițiatorii propunerii susțin că aceste date pot fi extrem de utile, chiar vitale în cazul victimelor accidentelor rutiere sau pacienților care ajung în stare de inconștiență și fără aparținători în camerele de urgență ale spitalelor din România. Aceste date importante vor fi afișate atât în cărțile de identitate clasice, cât și în cele electronice.

Proiectul va deveni lege abia în momentul în care va primi vot favorabil în Camera Deputaților, va fi promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

În această situație, se va reveni la o măsură obligatorie care a fost în vigoare înainte de 1989, respectiv menționarea grupei de sânge a posesorului în cartea de identitate, cunoscută la vremea respectivă ca buletin.

Legea 5 din 18 martie 1971 prevedea, la articolul 12, că „titularul actului de identitate este obligat să se prezinte la organele sanitare pentru a cere înscrierea grupei sanguine, în termen de 3 luni de la eliberarea actului”.

După anul 1990 s-a renunțat la trecerea grupei sanguine pe actul de identitate, sub motivul că au apărut laboratoare medicale moderne unde poate fi obținută rapid această informație vitală în cazul necesității unei transfuzii de urgență.

Medic: Este important să știm grupa sanguină și RH-ul

Noua măsură este salutată de medici, care consideră că astfel de detalii trecute pe cărțile de identitate ale românilor vor putea ajuta la salvarea a mii de vieți.

„Nu cred că ar fi o problemă neapărat din punct de vedere tehnic și juridic să se facă acest lucru, mai ales dacă ne gândim că donarea este insuficientă și chiar nu există un program de urgență în situații de criză.

Pe de altă parte, nu ar fi rău să existe în acest moment și o educație pentru promovarea donării și chiar și un registru unic al donatorilor de sânge, în așa fel încât să se știe în ce zonă a țării ai anumite grupe de sânge, cu un anumit RH. Au fost foarte multe tragedii în ultima perioadă și acum ar fi un gest nobil, care ar putea salva multe vieți dacă ar exista acest lucru.

Pe de altă parte, trebuie spus că mi-aș dori ca acest lucru să fie pe acel dosar electronic al pacientului și că nimeni nu primește sânge fără a fi niște teste de compatibilitate făcute în unitățile de primiri urgențe sau în spitalele din România.

În momentul în care nu ai grupa și RH-ul adaptat pacientului, atunci există și alte metode prin care se poate compensa o astfel de pierdere. Dar este important să știm grupa sanguină și RH-ul, sunt lucruri elementare”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, pentru Antena 3.

Condițiile pentru a dona sânge

Puteți dona sânge dacă îndepliniți următoarele condiții:
  • Vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. Sunt menţiuni speciale pentru cei care donează pentru prima dată la peste 5o de ani.
  • Greutatea corporală minimă de 50 de kilograme.
  • Tensiunea arterială – peste 100/60 mmHg.
  • Puls regulat de 50-100/minut.
  • Temperatura mai mică de 37,5 grade Celsius.
  • Hemoglobina peste 12,5g% la femei şi peste 13,5g% la bărbaţi.
  • Nu ați consumat alcool sau masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a dona.
  • Nu aţi avut în ultimul timp intervenţii chirurgicale sau pierderi de sânge.
  • Nu aţi avut alte boli precum hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau nu aveți alte afecţiuni acute care să necesite tratament cu antibiotice.
  • Nu sunteţi gravide, lehuze (nu puteţi dona sânge timp de 18 luni după naştere) sau nu sunteţi în perioada menstruală.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân