De ce nu e bine să iei aspirină după ce faci sport

  • Publicat:
De ce nu e bine să iei aspirină după ce faci sport
Sursa foto: Shutterstock

Atenție, cei care obișnuiți să luați aspirină după antrenament, ca să evitați chinuitoarea febră musculară de a doua zi!

La fel și cei care nu aveți nicio problemă de sănătate! Con­­sumul regulat de aspirină este nociv pen­tru persoanele sănătoase.

Aspirină după sport? Risc crescut de hemoragie!

Majoritatea oame­nilor care iau zilnic o tabletă de aspirină, ca să pre­vi­nă, de pildă, producerea accidentelor car­diovasculare, sunt expuși unui risc crescut de declanșare a hemoragiilor, a demon­strat un studiu britanic.

Cercetarea nu contestă binefa­ce­rile aspirinei în cazul celor care prezintă riscuri cardiovasculare, prin efectul ei anticoagu­lant, ci dorește să tragă un semnal de alar­mă în ceea ce privește consumul regulat de aspirină de către persoanele sănătoase.

Sportul, sinonim cu heroina?

Exercițiile fizice pot provoca o de­pen­dență similară celei induse de heroină, iar privarea de efort fi­zic în cazul sportivilor se mani­festă similar cu privarea de drog, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Boston.

Conform cercetării, așa cum consumul de droguri ușoare duce la consumul de droguri de mare risc, la fel și exercițiile fizice ușoare, precum joggingul sau ciclismul, pot determina oamenii să se pregătească pentru probe de triatlon sau de 100 de mile (circa 160 de kilometri) pe bicicletă.

Atunci când nu practică exerciții fizice, sportivii se manifestă precum toxicomanii care încearcă să renunțe la viciu – tremură, dinții încep să clănțănească involuntar, au senzația de somnolență.

În plus, sportul practicat obsesiv, pentru reducerea greutății corporale, poate duce la anorexie atletică, o maladie care poate fi fatală.

„Ca și în cazul mâncatului, moderația pare să fie soluția”, notează publicația Behavioural Neuroscience.

Ce-i prea fin strică

Mai ușor cu exercițiile infernale pentru picioare și cu seriile nesfârșite pe stepper: coapsele fine sunt, iată, asociate unui risc crescut de maladii cardiace.

Această asociere între coapsele fine și problemele cu inima ar putea constitui un semnal de alarmă supli­mentar care să îi ajute pe doctori să identifice pacienții expuși unui risc cardiovascular ridicat.

Persoanele a căror circumferință a coapselor este mai mică de 60 de centimetri – cifra considerată un „efect de prag” în limbajul experților – se confruntă cu un risc crescut de deces prematur provocat de maladii cardiace, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal.

Bine, nici o circumferință prea mare a șoldurilor nu prezintă avantaje din punct de vedere medical, au adăugat medicii danezi de la Spitalul Universitar din Copenhaga.

Persoanele cu coapse fine se confruntă cu un risc de deces prematur de 3 ori mai mare și cu un risc cardiovascular de 2 ori mai mare comparativ cu cele care au coapse mai mari.

Lipsa masei musculare în cazul coapselor fine ar putea să explice riscul crescut de maladii cardiace, cred autorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”