Fumezi lângă animalul de companie? Ce boli riscă necuvântătoarele din cauza viciului tău

  • Publicat:
  • Actualizat:
Fumezi lângă animalul de companie? Ce boli riscă necuvântătoarele din cauza viciului tău
Sursa foto: Shutterstock

Dacă ești posesorul unui animal de companie și ai prostul obicei să fumezi în casă, ar fi bine să te gândești de două ori înainte să îți aprinzi țigara.

Fumul de ţigară conţine peste 4.000 de substanţe toxice, dintre care cel puțin 43 sunt cancerigene. Numeroase studii au demonstrat pericolul fumatului pasiv pentru adulţi şi copii.

Dar ce se întâmplă cu animalele de companie într-o casă de fumători? Aceste animale, la fel ca şi copiii, nu au nicio şansă să se apere de fumul de ţigară din jurul lor.

Fumezi în casă? Animalul de companie e victimă sigură!

Animalele de companie sunt victime ale fumatului pasiv atunci când stăpânii lor îşi satisfac viciul.

Inhalând fumul şi înghiţind substanţele toxice depuse pe blăniţa lor, animalele de casă sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer, limfom şi bronşită. Astfel, pisicile expuse la fumul de ţigară sunt predispuse la cancer oral (carcinom scuamos celular).

Explicaţia cercetătorilor de la Tufts University este că particulele carcinogene din fum se opresc pe blana pisicilor şi acestea le ingerează când îşi fac toaleta.

Câinii cu botul scurt, extrem de vulnerabili la fumul de țigară

Şi câinii pot dezvolta o formă de cancer nazal din cauza fumului de ţigară, mai ales câinii cu botul lung.

Câinii cu botul scurt (boxeri, pechinez etc.) sunt mai vulnerabili deoarece fumul inhalat de la stăpâni merge direct în plămâni şi nu este expirat complet.

Fumatul pasiv le scurtează pisicilor speranța de viață

Atunci când animalul este ţinut într-un mediu în care fumul de ţigară este omniprezent, ochii pisicii vor avea şi ei de suferit.

Fumul poate provoca iritaţii neplăcute la nivelul ochilor, care se manifestă prin înroşirea acestora, secreţii lacrimale în exces şi usturime.

Pe termen lung, expunerea repetată şi prelungită la fumul de ţigară poate duce la inflamaţii ale gâtului, traheei şi bronhiilor, animalul manifestând simptome precum tuse cronică, dureroasă şi obositoare.

Nici pisicile nu sunt ocolite de pericol deoarece, pe lângă dificultăţile respiratorii provocate de fum, apare şi riscul de limfom. Aceasta este o tumoră malignă frecventă la pisici, care le scurtează foarte mult speranţa de viaţă.

Sursa foto: Shutterstock

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”