Cum sunt afectați românii care lucrează în ture de noapte. BOALA de care nu îți spune nimeni!

Indiferent că lucrezi în ture de noapte sau de zi, acest lucru poate impacta sănătatea la fel de mult ca oricare alt obicei nesănătos, arată o nouă cercetare.
  • Publicat:
Cum sunt afectați românii care lucrează în ture de noapte. BOALA de care nu îți spune nimeni!
Foto: shutterstock

Indiferent că lucrezi în ture de noapte sau de zi, acest lucru poate impacta sănătatea la fel de mult ca oricare alt obicei nesănătos, arată o nouă cercetare.

Turele la locul de muncă, mai exact atunci când angajații lucrează în ture de noapte și de zi pentru a asigura un program de 24 de ore, pot duce la îmbătrânirea activă și deteriorarea funcției cognitive și memoriei, arată o nouă cercetare publicată de Canadian Longitudinal Study on Aging.

Persoanele care lucrează în ture de noapte sunt mai predispuse la afectarea memoriei comparativ celor care lucrează de zi, se arată în studiu.

Cu toate astea, persoanele care alternează între turele de zi și de noapte se află la risc crescut de deteriorare a funcției executive, pe care Mayo Clinic o descrie ca „un proces mental necesar pentru atenție, concentrare, monitorizare, planificare și adaptare”.

Autorii studiului menționează o întrerupere a ritmului circadian natural al organismului, pe care Centrul de Prevenție și Control al Bolilor îl descrie ca ceasul intern, care „este resetat zilnic de lumina soarelui sau de lăsarea nopții”.

„Nu este un singur sistem impactat. Este important de știut că este vorba de o problemă multifactorială”, a declarat pentru Health Dr. Durdana Kham, autor al studiului.

Potrivit specialistului, o parte a problemei este reprezentată de întreruperea producției de melatonină, un hormon natural secretat de glanda pineală ca răspuns la lăsarea întunericului.

„Stresul, deprivarea de somn și întreruperea de melatonină, toate funcționează în creier”, a spus Dr. Khan, adăugând că în loc de melatonină, se vor produce proteine inflamatorii ca răspuns al deprivării de somn, proteine care, ulterior, au efecte neurotoxice asupra celulelor creierului.

Mai exact, angajații în ture de noapte lucrează atunci când corpul trebuie să se odihnească, iar în limbaj științific, acest lucru se numește desincronizarea corpului, deoarece se produce un dezechilibru.

Printre domeniile în care se întâlnește acest program de lucru se numără, în principiu, domeniul medical, forțele de ordine sau cei care lucrează în domeniul securității.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân