Coșmarurile și halucinațiile „ar putea fi un semn de avertizare precoce al unei boli mortale”, conform unui studiu recent

  • Publicat:
Coșmarurile și halucinațiile „ar putea fi un semn de avertizare precoce al unei boli mortale”, conform unui studiu recent

Coșmarurile ar putea fi semne timpurii ale unor boli potențial mortale, conform unui nou studiu, scrie mirror.co.uk.

O creștere a numărului de coșmaruri și de halucinații pe care le experimentează o persoană ar putea prevesti debutul bolilor autoimune precum lupusul, spun oamenii de știință. Studiul, publicat în jurnalul eClinicalMedicine, a implicat 676 de persoane care trăiesc cu lupus și 400 de medici. Echipa internațională de cercetare, condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge și King’s College London, a realizat și interviuri detaliate cu 69 de persoane care trăiesc cu boli autoimune reumatologice sistemice, inclusiv lupus, și cu 50 de clinicieni.

Ce simptome au raportat participanții la studiu

Lupusul este o boală inflamatorie autoimună cunoscută pentru efectul său asupra mai multor organe, inclusiv a creierului. Cercetătorii i-au întrebat pe pacienți despre momentul în care au apărut 29 de simptome neurologice și de sănătate mintală, inclusiv depresie, halucinații și pierderea echilibrului. Pacienților li s-a cerut, de asemenea, să enumere ordinea în care apar de obicei simptomele atunci când boala lor este la apogeu.

Unul dintre cele mai comune simptome raportate a fost tulburarea somnului cu vise, experimentată de trei din cinci pacienți, unul din trei raportând că simptomul a apărut cu peste un an înainte de debutul lupusului.

Unul din patru pacienți a raportat halucinații, deși pentru 85% dintre aceștia simptomul nu a apărut decât în jurul debutului bolii sau mai târziu. Trei din cinci pacienți cu lupus și unul din trei cu alte afecțiuni reumatologice au raportat o creștere a tulburării somnului cu vise, de obicei, coșmaruri, chiar înainte de halucinații.

Coșmarurile erau adesea „vii” și „îngrijorătoare” – implicate fiind atacuri, răpiri, zdrobire sau cădere.

Ce spun specialiștii

Pacienții care experimentau halucinații erau reticenți să-și împărtășească experiențele, iar mulți specialiști au spus că nu au considerat niciodată coșmarurile și halucinațiile ca fiind legate de debutul bolii. Majoritatea au spus că în viitor ar discuta cu pacienții lor despre coșmaruri și halucinații, fiind de acord că recunoașterea acestor simptome din stadiul incipient poate oferi un „sistem de avertizare timpurie” permițându-le să îmbunătățească îngrijirea și chiar să reducă timpul petrecut în clinică.

Una dintre autorii studiului, Dr. Melanie Sloan, de la Universitatea din Cambridge, a spus: „Este important ca medicii să vorbească de câte ori au ocazia cu pacienții lor despre aceste tipuri de simptome și să-și petreacă timpul notând progresul individual al simptomelor fiecărui pacient.”

„Pacienții știu adesea care simptome sunt un semn rău că boala lor este pe cale să se înrăutățească, dar atât pacienții, cât și medicii pot fi reticenți să discute despre simptomele de sănătate mintală și neurologică, în special dacă nu își dau seama că acestea pot fi parte a bolilor autoimune.”

Profesorul David D’Cruz, un alt autorul principal, de la King’s College London, a declarat: „De mulți ani, am discutat despre coșmaruri cu pacienții mei cu lupus și am crezut că există o legătură cu evoluția bolii lor. Această cercetare furnizează dovezi în acest sens și încurajăm cu tărie mai mulți medici să întrebe despre coșmaruri și alte simptome neuropsihiatrice considerate neobișnuite, dar de fapt foarte comune în autoimunitatea sistemică pentru a ne ajuta să detectăm mai devreme apogeul bolii.” 

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Coșmaruri, vise, dorințe și frici – de ce apar în timpul somnului și ce semnificație au?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandări: