Copiii implicați în procese în Tribunalele Constanța, Vrancea și Vâlcea au camere special amenajate

În anul 2020, 2.111 copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români, iar în 2019, 2.222 de copii.
  • Publicat:
Copiii implicați în procese în Tribunalele Constanța, Vrancea și Vâlcea au camere special amenajate
Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, LOC DE BINE

  În luna februarie, Asociația Zi de Bine a demarat proiectul „Loc de Bine”, în urma căruia Parchetele de pe lângă Tribunalele din Constanța, Vrancea și Vâlcea au primit toate dotările tehnice necesare pentru amenajarea a trei camere de audiere dedicate minorilor victime sau martori în dosarele trimise în judecată de  procurori. „Loc de Bine” a fost realizat împreună cu Ministerului Public și Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, iar bugetul pentru întregul proiect s-a ridicat la 35.000 de euro.

 

Copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România. În anul 2020, 2.111 copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români, iar în 2019, 2.222 de copii. Adică o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în decurs de un an.

 

„Loc de Bine” dă șansa desfăşurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei

Camerele sunt special amenajate , oferind un mediu prietenos. Copiii vor fi intervievați  de către un specialist intervievator, într-un spaţiu amenajat specific pentru copii, cu elemente și materiale de sprijin care să îi ajute să își spună povestea, diminuând riscul retraumatizării.

„Nu știm când a zburat luna aceasta, însă ne bucurăm că putem vedea deja roadele. Cele 3 încăperi dedicate audierii copiilor au fost finalizate iar rezultatele sunt minunate. Știm, această facilitate dedicată celor mici nu va șterge tristețea de pe chipurile lor, însă ne dorim să aducă, măcar pe moment, puțin confort și curaj. Sperăm ca demersul nostru să fie doar un început, pentru că astfel de camere ar trebui să existe îm toate parchetele din țară”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Un mediu mai prietenos, mai puțin stres pentru copil

Într-un mediu prietenos, copilul va lua contact cu o singură persoană, ceilalți participanți în anchetă putând adresa la rândul lor întrebări din camera alăturată printr-un sistem de intercomunicare care leagă cele două încăperi. Fereastra unidirecțională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți necunoscuți sau care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice și microfoane performante înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate.

Mai mult decât atât, cu ajutorul unui chit care conține o tabletă conectată la camera de audiere, judecătorul de drepturi și libertăți poate la rândul său să asiste de la distanță și să ghideze interviul prin intermediul acesteia, dacă are nevoie de informații suplimentare.

 

Proiectul a fost susținut  de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine: Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: