Copiii, afectați de un virus care circulă intens acum. 4 semne la care trebuie să fie atenți părinții

  • Publicat:
Copiii, afectați de un virus care circulă intens acum. 4 semne la care trebuie să fie atenți părinții
Sursa foto: Shutterstock @BLACKDAY

Cazurile de infecție cu rotavirus și norovirus au crescut semnificativ în ultima perioadă. Potrivit experților în sănătate, aceste virusuri sunt ușor transmisibile, mai ales în spații închise și aglomerate, cum ar fi creșele, școlile, grădinițele, spitalele sau centrele de îngrijire pentru bătrâni.

În mod normal, un adult infectat cu rotavirus sau norovirus se însănătoșește în 2-3 zile, însă copiii foarte mici și bătrânii cu boli cronice sunt mai vulnerabili și pot prezenta simptome neplăcute mai mult timp.

Ce simptome pot avea copiii infectați cu rotavirus sau norovirus

Cele 4 semne comune ale infecției cu unul dintre aceste virusuri la care trebuie să fie atenți părinții copiilor mici sunt:

  • vărsăturile
  • scaunele foarte moi, apoase (diareea)
  • febra (între 38,5 și 38,8 grade Celsius)
  • durerile/crampele abdominale

Alte simptome pot fi durerile de cap, oboseala, somnolența, lipsa poftei de mâncare, durerile musculare. Dacă se instalează deshidratarea, pot apărea manifestări precum: gură uscată, absența lacrimilor, ochi înfundați, frecvență redusă a urinării.

Dacă un copil are aceste simptome, el trebuie ținut acasă cel puțin încă 48 de ore de la dispariția simptomelor. Nu îl duceți la creșă, grădiniță, școală, pentru că poate infecta și alți copii. Totodată, nu lăsați copilul bolnav în grija unei persoane vârstnice, cum ar fi bunicii, deoarece și acestea sunt expuse riscului de a dezvolta complicații, explică medicul gastroenterolog Lesley Larkin.

Este foarte importantă hidratarea în cazul infecției, deoarece se pierd multe lichide din cauza scaunelor moi dese. În caz contrar se instalează deshidratarea și apar complicații.

Cea mai bună strategie prin care pot fi ameliorate simptomele infecției cu norovirus sau rotavirus sunt:

  • Hidratarea cu apă, supe, ceaiuri pentru a reface stocurile de apă pierdute prin vărsături sau diaree
  • Consumul de băuturi pe bază de electroliți
  • Administrarea de antidiareice pe bază de loperamidă – această substanță are efect rapid și stopează episoadele diareice prin încetinirea motilității intestinale. În plus, ajută la refacerea florei intestinale și contribuie la absorbția eficientă a nutrienților din alimentație.

În cazul copiilor mici, se recomandă sfatul medicului înainte de administrarea oricăror medicamente.

Cum pot fi prevenite infecțiile 

Spălatul pe mâini cu apă și săpun este esențial pentru a preveni infecția cu aceste virusuri, care se transmit prin intermediul mâinilor murdare care au intrat în contact cu materiile fecale contaminate.

O altă metodă de prevenție constă în dezinfectarea periodică a suprafețelor atinse frecvent de mai multe persoane, cum ar fi blatul de bucătărie, mânerele, vasul de toaletă etc.

Adulții se pot infecta și pot transmite mai departe aceste virusuri dacă schimbă scutecele sau îi ajută la toaletă pe copii și nu se spală ulterior pe mâini.

Important de menționat însă este faptul că norovirusul, spre deosebire de SARS-CoV-2 (virusul care determină boala COVID-19), nu este distrus de gelurile dezinfectante pe bază de alcool. Așadar, educați-vă copilul să se spele periodic pe mâini pentru a preveni această infecție.

Atenție! Rotavirusul se poate transmite chiar înainte să apară simptomele.

Infecția cu rotavirus poate fi prevenită prin vaccinare

Riscul de infecție cu rotavirus este mult mai redus dacă vă vaccinați copilul. Cu toate acestea, un copil se poate infecta chiar dacă a fost vaccinat, însă infecția va da simptome mult mai ușoare.

Vaccinul anti-rotavirus, denumit și vaccin rotaviral face parte din schema de vaccinare opțională propusă de Ministerul Sănătății. Acest vaccin nu este injectabil, ci se administrează pe cale orală, deci copilașul nu trebuie înțepat.

Vaccinul anti-rotavirus se poate procura de la farmacie, se administrează în cabinetul medicului de familie și se eliberează doar pe bază de prescripție medicală. Poate fi administrat împreună cu alte vaccinuri, neafectând răspunsul imun.

Vaccinul anti-rotavirus acționează, asemenea oricărui vaccin, prin imunizarea organismului în fața unei posibile infecții cu rotavirus. Există mai multe tulpini de rotavirus, iar vaccinul, odată administrat, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva celor mai frecvente tipuri de rotavirus astfel încât, la întâlnirea cu virusul, să-l recunoască instant și să creeze o barieră protectoare pentru a evita îmbolnăvirea.

Medicii recomandă vaccinarea anti-rotavirus între 6 săptămâni şi 6 luni. Vaccinul se administrează în două sau trei doze, în funcție de recomandările medicului și de cele ale companiei producătoare care se regăsesc în prospect.

Cea de-a doua doză se administrează la un interval de 4 săptămâni de la prima. Este important de punctat că vaccinul trebuie administrat până la vârsta de 6 luni (24 de săptămâni). Nu este recomandată administrarea vaccinului după acest interval de timp. Întotdeauna, dozele ulterioare de vaccin trebuie administrate de la aceeași firmă producătoare.

Vaccinul anti-rotavirus este eficient, conform studiilor, în proporție de 98%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”