Vaccin anti-rotaviral – infectia cu rotavirus diagnostic, contraindicaţii şi precauţii la vaccinare

Boala diareica este cunoscuta la om inca din antichitate. Pana la inceputul anilor '70, la mai putin de 30% din cazuri se putea detecta o etiologie bacteriana, virala sau parazitara a bolii diareice la copii. In 1983, utilizand micrografia electronica, Bishop and colleagues au observat o particula de virus in tesutul intestinal al copiilor care prezentau diaree.

Boala diareica este cunoscuta la om inca din antichitate. Pana la inceputul anilor ’70, la mai putin de 30% din cazuri se putea detecta o etiologie bacteriana, virala sau parazitara a bolii diareice la copii. In 1983, utilizand micrografia electronica, Bishop and colleagues au observat o particula de virus in tesutul intestinal al copiilor care prezentau diaree.

Virusul a fost denumit mai apoi „rotavirus” datorita similaritatii intre forma sa si o roata (rota este termenul latin pentru roata). Pana in 1980, rotavirusul a fost recunoscut ca fiind cea mai frecventa cauza de gastroenterita severa la nou nascuti si copii in Statele Unite.

In prezent se cunoaste ca infectia cu rotavirus este aproape universala, aproape toti copiii fiind infectati pana la varsta de 5 ani. Rotavirusul este responsabil pentru 20-60 de decese pe an in Statele Unite si pana la 500.000 de decese cauzate de diaree in intreaga lume. In august 1998 a fost autorizat primul vaccin pentru prevenirea gastroenteritei cauzate de rotavirus, dar acesta a fost retras in 1999, datorita asocierii sale cu invaginatia intestinala. Vaccinurile de generatia a doua au fost autorizate in 2006 si 2008.

Pagina 1 din 8
Contraindicatii si precautii la vaccinare
Contraindicatii si precautii la vaccinare