Ce simptome au în comun tuberculoza și COVID-19

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce simptome au în comun tuberculoza și COVID-19
Sursa foto: Shutterstock

Tuberculoza și COVID-19, cele mai răspândite boli ce se transmit pe calea aerului, au simptome destul de asemănătoare. Acestea constau în principal în tuse, strănut, nas înfundat, febră și dureri de cap. Totuși, există și diferențe între cele două afecțiuni.

COVID-19 şi tuberculoza sunt printre cele mai frecvente boli cu transmitere aeriană. Deși pot fi prevenite și tratate, în unele situații pot fi fatale, mai ales pentru pacienții cu comorbidități (vârsta peste 60 de ani, obezitatea, diabetul, hipertensiunea, bolile de ficat, de inimă, de rinichi, cancerul etc.).

Te poți infecta cu noul coronavirus dacă nu respecți măsurile de distanțare, nu porți corect masca de protecție, nu ești vaccinat anti-COVID și intri în contact cu o persoană infectată. Te poți infecta și dacă ești vaccinat și intri în contact cu o persoană infectată, însă riscul de a face forme grave de COVID-19 sunt reduse la minimum. Simptomele COVID-19 pot apărea în decurs de 5 până la 7 zile de când ai luat virusul.

Pe de altă parte, manifestările tuberculozei pot apărea după săptămâni sau chiar ani. Te poți îmbolnăvi de tuberculoză dacă ai stat aproximativ 4 ore într-un spațiu închis și neaerisit cu o persoană bolnavă care nu ia tratament şi este contagioasă.

Diferențe și asemănări între COVID-19 și tuberculoză

COVID-19 și tuberculoza pot avea în comun câteva simptome:

Există însă și diferenţe între COVID-19 și tuberculoză:

  • microbii răspunzători sunt diferiţi: unul este virus, celălalt bacterie
  • simptomele apar la intervale diferite de timp
  • au şi multe simptome care diferă
  • se tratează cu medicamente specifice

Orice simptom ai avea, anunţă-ţi medicul de familie sau mergi direct la spital dacă starea ţi s-a înrăutăţit brusc. Nu ezita să chemi salvarea dacă simţi că nu poţi să respiri.

Nu te gândi că ţie nu ţi se poate întâmpla. Şi tu respiri şi nu ai de unde să ştii ce e în aer. Orice ar fi, e mai bine să previi decât să tratezi, deci ai grijă de tine şi de sănătatea ta!

O campanie de informare derulată de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) și Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Află mai multe pe www.elearning.raa.ro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: