Câte ore trebuie să dormi ca să nu te îngrași. Incredibil cât de mult contează somnul pentru greutatea ta

  • Publicat:
  • Actualizat:
Câte ore trebuie să dormi ca să nu te îngrași. Incredibil cât de mult contează somnul pentru greutatea ta
Sursa foto: Shutterstock

Potrivit unui nou studiu publicat în revista JAMA Medicine, persoanele care dorm mai puțin de 6 ore și jumătate pe noapte au tendința să consume mai multe calorii în timpul zilei. Iar asta, desigur, se vede în cifrele de pe cântar.

Mai mult somn noaptea înseamnă mai puține calorii consumate ziua, este concluzia oamenilor de știință de la Universitatea Chicago. În studiul lor, experții au înrolat 80 de adulți, femei și bărbați, cu un indice de masă corporală între 25 și 30 și i-au întrebat câte ore dorm pe noapte.

Cei care au răspuns că dorm mai puțin de 6 ore și jumătate și au întrunit celelalte condiții de participare la studiu (polisomnografie, testul de toleranță la glucoză și alte analize de sânge) au fost păstrați în cadrul cercetării.

Ulterior, aceștia au fost împărțiți în 2 grupuri: un grup de control, care nu a schimbat nimic în ceea ce privește orarul de somn, și grupul care a primit consiliere astfel încât să crească durata somnului la 8 ore și jumătate pe noapte.

Participanții au fost apoi monitorizați pe o perioadă de 2 săptămâni astfel încât să fie observate diferențele în ceea ce privește orele de somn și obiceiurile alimentare din timpul zilei. Cercetătorii au sesizat că persoanele din grupul consiliat, deci cei care au adăugat cel puțin o oră și 30 de minute de somn pe noapte, au consumat cu 270 de calorii mai puțin în timpul zilei.

Fiecare oră în plus de somn contează

Corelând rezultatele obținute, cercetătorii au calculat că fiecare oră în plus de somn pe noapte este asociată cu aproximativ 160 de calorii în minus consumate ziua.

Studii precedente au arătat că somnul insuficient este strâns legat de stimularea apetitului și pofta de dulce și fast-food, crescând astfel riscul de obezitate.

Pentru prima dată am reușit să demonstrăm că orele în plus de somn ajută în acest sens, deci durata adecvată de odihnă ar putea juca un rol important în combaterea obezității, a declarat dr. Esra Tasali, autorul principal al studiului, pentru publicația MedPage Today.

Această descoperire infirmă mitul confirm căruia mai multe ore de somn pe noapte ar duce la îngrășare. Din contră, arată clar cum odihna ajută la creșterea energiei și suprimarea apetitului.

Din păcate, mai mult de o treime din populația adultă din SUA are probleme cu somnul, lucru valabil și în cazul românilor.

Recomandările specialiștilor este să dormim între 7 și 9 ore pe noapte, însă grijile zilnice, pandemia, războiul, frica de boală, stresul la locul de muncă, banii insuficienți, utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice și mulți alți factori contribuie la tulburările de somn și afecțiunile asociate acestora, cum ar fi dereglările hormonale, hipertensiunea arterială, infarctul, accidentul vascular cerebral sau boala Alzheimer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”