Ce mușchi uităm mereu să încălzim înainte de orice antrenament?

Rare sunt momentele în care ne concentrăm înainte de antrenament pe următoarea grupă de mușchi aparent nesemnificativă: mușchiul gambelor.
  • Publicat:
Ce mușchi uităm mereu să încălzim înainte de orice antrenament?
Envato

Stretching-ul – încălzirea – este foarte important înainte de orice antrenament fizic. Doar că, deși știm cât de benefic este pentru corp să îi oferim câțiva timpi de pregătire înainte de a depune efort fizic, de cele mai multe ori evităm/sărim această etapă, din diferite considerente.

Chiar și în cazul în care chiar facem o încălzire corectă înainte de antrenament, sunt sigură că rare sunt momentele în care ne concentrăm pe următoarea grupă de mușchi aparent nesemnificativă: mușchiul gambelor.

Însă, tocmai încălzirea gambelor ne ajută pe durata antrenamentului să mișcăm picioarele cu lejeritate și fluiditate astfel încât întregul antrenament să fie eficient și fără daune.

Ce pățim dacă nu facem încălzire?

Dacă nu avem gambele încălzite riscăm accidentări la tendonul lui Achile (tendon comun al mușchiului solear și al celui gastrocnemian, fiind totodată și cel mai voluminos și cel mai puternic tendon al corpului omenesc), întinderi sau chiar rupturi ale mușchilor sau ale ligamentelor.

Dacă practicăm un sport precum baschet sau atletism, încălzirea mușchilor gambelor este obligatorie, fiind una dintre grupele de mușchi cele mai solicitate în timpul antrenamentului.

Chiar dacă nu suntem sportivi de performanță, acest mușchi tot nu este de neglijat mai ales că, în viața de zi cu zi, mai tot ce facem este să ne folosim de picioare, implicit de gambe. La simplul mers prin casă, de la și până la mașină, chiar și când conducem, la urcarea și coborârea scărilor, etc.

Citește și: Încălzirea înainte de sport – de ce este importantă?

Ce înseamnă o mișcare corectă a gambelor din punctul de vedere medical?

Mușchiul gambei este conectat atât la mișcarea genunchiului dar și la cea a gleznei, de aceea efortul depus este mai solicitant, iar durerile, accidentările pot surveni mai rapid când ignorăm pregătirea gambei.

Bineînțeles că pregătirea trebuie să nu lipsească cu atât mai mult înaintea unui antrenament ceva mai solicitant, înaintea unei plimbări pe munte care durează câteva ore, sau atunci când avem de transportat o greutate extra.

În cazul medicilor, aceștia pot măsura flexibilitatea mușchilor și a încheieturilor cu un aparat care se numește Goniometru. Teoretic, dacă totul este in regulă când genunchiul ajunge la o flexiune de 70 grade, se realizează și o mișcare de rotație internă, care poate ajunge până la 20 grade amplitudine.

Am specificat „teoretic” pentru că nu putem generaliza acești indici de măsurare la întreaga masă a populației, oamenii având structuri osoase diferite.

Înainte, dar și după…

Stretching-ul pentru mușchii gambei este important nu numai înainte de orice antrenament sau înainte să depunem efort intens, dar și după finalizarea acestor acțiuni.

Un exemplu foarte simplu de pus în practică după antrenament este acela de a sta pur și simplu cu vârfurile pe o treaptă, cu călcâiul în aer, folosindu-ne de mușchiul gambei pentru a ne ridica.

Dacă nu ne simțim confortabili cu acest tip de exercițiu, putem oricând să facem câteva genuflexiuni.

Important este să continuăm să fim activi, și să avem grijă de toate grupele de mușchi din corp.

Poate nu ne mai dăm seama acum, dar mulți dintre noi am învățat indirect despre importanța gambelor încă de când eram la școală. La ora de sport, în clasele primare, profesorul ne învăța cum să stăm în cumpănă, iar aceasta este o poziție de suport și întindere a gambei.

Citește și: Vrei să te apuci de antrenamente cardio? Verifică întâi cum stai cu tensiunea arterială

Sursă: www.huffpost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Poftele (culinare) nu sunt de refuzat!?
Poftele (culinare) nu sunt de refuzat!?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”