Ce boli riști dacă dormi cu lumina aprinsă

Oamenii de știință au descoperit că dacă dormi cu lumina aprinsă îți poți compromite starea de sănătate.
  • Publicat:
Ce boli riști dacă dormi cu lumina aprinsă
Foto: shutterstock

Multe persoane aleg să doarmă cu lumina aprinsă sau cu televizorul pornit, în timp ce altele nu pot adormi dacă nu este beznă și liniște. Oamenii de știință au descoperit că dacă dormi cu lumina aprinsă îți poți compromite starea de sănătate.

Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, realizat de o echipă de cercetători din Norvegia, a avut în vedere 20 de tineri adulți, care au fost nevoiți să doarmă în anumite condiții. Primul grup a dormit o noapte în lumină difuză, iar în următoarea noapte cu lumina aprinsă. Cel de-al doilea grup a dormit două nopți consecutive cu lumină difuză, iar rezultatele sunt destul de serioase.

Măsurătorile rezistenței la insulină au fost mai mari în rândul participanților care au dormit cu lumina aprinsă. În urma acestor descoperiri, cercetătorii cred că dormitul cu lumina ambientală poate afecta funcțiile cardiovasculare și nivelul glicemic, ambele factori de risc pentru bolile cronice.

Un alt studiu publicat în 2014 în Behavioral Brain Research arată că expunerea la lumina naturală din timpul zilei te face să fii mai alert. Mai mult, un alt studiu publicat în 2019 în Journal of the American Medical Association Internal Medicine asociază expunerea la lumină în timpul somnului cu un risc crescut de creștere în greutate.

Poți reduce expunerea la lumina ambientală prin oprirea televizorului atunci când te pui să dormi, să investești în draperii închise la culoare care să nu permită pătrunderea luminii în cameră sau să folosești o mască de dormit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân