Medicii avertizează: Nu mânca în exces cartofi dacă vrei să rămâi însărcinată! Care este motivul?

  • Publicat:
Medicii avertizează: Nu mânca în exces cartofi dacă vrei să rămâi însărcinată! Care este motivul?
Foto: profimediaimages.ro

Consumul excesiv de cartofi în perioada reproductivă ar putea crește riscul de diabet în timpul sarcinii, afecțiune numită diabet gestațional. Mai precis, este vorba despre o cantitate de peste 500 de grame de cartofi consumată săptămânal. Potrivit oamenilor de știință, acest aliment consumat în cantități prea mari de către femeile care doresc să rămână însărcinate ar putea crește cu până la 50% riscul de a se confrunta cu diabet gestațional. 

De vină pentru acest lucru ar fi obezitatea favorizată de consumul crescut de alimente bogate în carbohidrați, categorie din care fac parte și cartofii. Însă acest aliment nu numai că duce la acumularea kilogramelor, ci este asociat și cu un risc crescut de rezistență la insulină și creșterea explozivă a glicemiei, extrem de dăunătoare pentru sănătatea fătului.

Cercetarea publicată în revista British Medical Journal arată că una sau mai multe porții de cartofi însumând peste 500 de grame, consumate săptămânal, pot crește cu 27-50% riscul de apariție a diabetului în sarcină.

Experții au monitorizat peste 20.000 de femei pe o durată de 10 ani. Astfel, ei au constatat că femeile care obișnuiau să consume cantități mari de carbohidrați, în special cartofi prăjiți, înainte de a rămâne însărcinate prezentau un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional.

Riscul cel mai crescut a fost observat în rândul femeilor care consumau săptămânal peste 700 de grame de cartofi, chiar și după excluderea altor factori de risc, cum ar fi obezitatea pre-sarcină.

Cu cât o femeie aflată la vârstă reproductivă consumă mai mulți cartofi, cu atât riscul de diabet gestațional este mai crescut. Cartofii sunt considerați legume sănătoase, dar adevărul este că au un conținut foarte mare de carbohidrați care au un impact major asupra glicemiei, atenționează dr. Cuilin Zhang, autorul principal al studiului.

Deși cartofii conțin vitamina C, potasiu și fibre, aceștia sunt bogați în carbohidrați simpli, care sunt ușor absorbiți în fluxul sanguin și duc la creșterea rapidă a glicemiei.

Mai mult, cartofii prăjiți sunt de regulă consumați „la pachet” cu sucuri acidulate îndulcite, combinație extrem de nefastă atât asupra siluetei, dar mai ales asupra glicemiei.

Femeile care plănuiesc să rămână însărcinate ar trebui să limiteze consumul de cartofi. Nu spun să îi excludă de tot din alimentație, este în regulă să îi consume, dar cu moderație și cu atenție la modul de gătire. Este de preferat consumul de cartofi la cuptor sau sub formă de piure, în detrimentul cartofilor prăjiți în baie de ulei, adaugă dr. Raul Artal, medic obstetrician-ginecolog.

Experții avertizează că glicemia crescută poate duce la rezistență la insulină și un risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.

În cazul femeilor care dezvoltă diabet gestațional există un risc crescut de avort spontan, naștere înainte de termen, moartea prematură  a fătului, tulburări respiratorii sau hipoglicemie.

Simptomele diabetului gestațional includ: oboseală, sete, urinare excesivă, infecții frecvente, vederea în ceață și gura uscată.

Pentru depistarea diabetului în sarcină este esențial testul de toleranță orală la glucoză, care se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină. Descoperit și tratat la timp, diabetul gestațional nu va pune în pericol nici sănătatea gravidei, nici pe a fătului.

Sursa:

Cuilin Zhang, M.D., M.P.H., Ph.D., senior investigator, U.S. National Institute of Child Health and Human Development; Raul Artal, M.D., obstetrician/gynecologist, St. Louis University School of Medicine, St. Louis; BMJ online, Pre-pregnancy potato consumption and risk of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study, doi: https://doi.org/10.1136/bmj.h6898

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân