Ce boală gravă pot ascunde oboseala, bufeurile și transpirația abundentă: nu e MENOPAUZA!

  • Publicat:
Ce boală gravă pot ascunde oboseala, bufeurile și transpirația abundentă: nu e MENOPAUZA!
Sursa foto: profimediaimages.ro

O femeie a descoperit că oboseala, bufeurile și transpirația excesivă cu care se confrunta în timpul nopții, pe care le-a pus pe seama menopauzei, erau de fapt simptome ale unei boli grave. Când medicii i-au spus diagnosticul, femeia a rămas șocată: „Nu mi-a venit să cred, am crezut că este o glumă. Credeam că am stările astea din cauza menopauzei sau anemiei”, spune ea. 

Marion Povey, o britanică de 77 de ani, a început să aibă primele simptome la vârsta de 52 de ani. Ea a crezut că oboseala și transpirația sunt consecințe ale menopauzei, dar în timp acestea au devenit foarte deranjante și femeia nu putea să închidă un ochi din cauza lor. „Simțeam că îmi ies flăcări din corp, nu puteam să dorm deloc”, spune ea.

Inițial, femeia a mers la medicul ei de familie pentru a vedea dacă este eligibilă pentru tratamentul de substituție hormonală. Rezultatele la analizele de sânge au arătat că hormonii erau cât de cât în intervalele normale, așa că nu a primit tratamentul.

Medicul a întrebat-o apoi dacă consumă alcool, pentru că suspecta o lipsă de vitamine, văzând că analiza indica o hemoglobină scăzută. În multe situații, nivelul scăzut al hemoglobinei este consecința anemiei prin carență de fier. Însă Marion i-a spus medicului că are o dietă echilibrată, nu consumă des alcool, așa că acesta nu a reușit să-și dea seama care era motivul simptomelor ei.

Ulterior, Marion a ajuns la o clinică de hematologie din Bristol, unde medicii au aflat care era problema. Diagnosticul lor a căzut ca un trăznet asupra femeii: mielom, o formă incurabilă de cancer de sânge.

Femeia a urmat apoi mai multe cure de chimioterapie extrem de chinuitoare și a fost supusă unui transplant de celule stem. „Făceam multe infecții în timpul tratamentului, pentru care trebuia să iau mereu anumite antibiotice. A fost o experiență foarte obositoare, aveam mereu leucocitele în afara parametrilor”, mărturisește ea pentru thesun.co.uk.

La nouă ani distanță, cancerul a recidivat, însă Marion nu mai era eligibilă pentru un nou transplant de celule stem, deoarece analizele nu erau în parametri. Așa că s-a înscris într-un studiu clinic care testa un medicament numit purinethol și la scurt timp a putut să facă al doilea transplant. Însă după cinci ani cancerul a recidivat din nou.

Marion este acum la a 88-a cură cu citostatice. „Sunt din ce în ce mai obosită. Nu știu dacă e din cauza tratamentului sau din cauza bolii. Medicamentele noi care au apărut mă ajută totuși să țin cât de cât în frâu simptomele”, spune ea.

Cert este însă că femeia nu se dă bătută așa ușor și încă are poftă de viață, își planifică vacanțe, în ciuda stării de sănătate și a riscurilor.

Cauzele și simptomele mielomului

Mielomul multiplu este una dintre cele mai grave forme de cancer de sânge, care constă în proliferarea incontrolabilă a leucocitelor (celulele albe din sânge). În mod normal, leucocitele ajută organismul să producă anticorpi, substanţe care previn infecţiile. Însă, produse în exces, acestea împiedică producerea celulelor sănătoase albe şi a celor roşii şi se transformă în celule cancerigene, numite celule de mielom.

Cauza mielomului multiplu nu este cunoscută cu precizie. Persoanele vârstnice (peste 65 de ani) şi cele care au un istoric familial de cancere de sânge sunt însă mai expuse riscului de a face această boală.

În stadii incipiente, mielomul multiplu nu dă simptome care să îngrijoreze, dar, pe măsură ce evoluează, pot apărea manifestări precum:

  • Dureri de oase, în special la nivelul pieptului şi coloanei vertebrale
  • Greaţă
  • Constipaţie
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Confuzie sau ceaţă cerebrală
  • Oboseală excesivă şi nejustificată
  • Infecţii frecvente
  • Scădere în greutate
  • Slăbiciune sau amorţeală la nivelul picioarelor
  • Sete excesivă
  • Febră sau/şi frisoane
  • Urinare frecventă
  • Dificultăţi de respiraţie
  • Vânătăi apărute din senin
  • Anemie
  • Hemoragie nazală
  • Iritaţii cutanate
  • Umflarea picioarelor
  • Macroglosie (limba umflată)
  • Nivel crescut al calciului în sânge

Deşi nu există un tratament curativ pentru mielom multiplu, ci numai metode de a ţine sub control boala, şansele de supravieţuire sunt cu atât mai mari cu cât afecţiunea este descoperită mai devreme.

Având în vedere că mielomul multiplu nu are o cauză bine definită, nici metodele de prevenţie nu pot garanta reducerea riscului de a dezvolta acest tip de cancer al sângelui. Singurele măsuri de prevenţie general valabile sunt cele care ţin de stilul de viaţă şi constau în: renunţarea la fumat, evitarea consumului excesiv de alcool, alimentaţia sănătoasă, mişcarea zilnică şi odihna suficientă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”