Căderea părului după naștere: 5 sfaturi de la medicul dermatolog

  • Publicat:
  • Actualizat:
Căderea părului după naștere: 5 sfaturi de la medicul dermatolog
Sursa foto: Shutterstock

Căderea părului după naștere este un fenomen normal și nu poate fi gândită că o afecțiune în sine. De obicei, observați că vă cade mai mult păr când bebelușul vostru face 3-4 luni. Fenomenul durează până în jurul vârstei de un an, apoi încetează. În cazul în care acesta continuă, e bine să vă adresați medicului, atrage atenția dr. Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog. 

Iată care sunt cauzele căderii părului după naștere, dar și măsurile pe care le putem lua pentru ameliorarea problemei.

De ce cade părul după naștere

Una dintre principalele cauze ale căderii părului după naștere este „prăbușirea hormonală, mai ales a estrogenului, hormonul care a făcut miracole cu părul în sarcină”, spune medicul dermatolog.

O altă explicație poate fi revenirea la normalitate a circulației sangvine.

În mod normal, 90% din firele de păr de pe scalp sunt în faza de creștere, restul în faza de cădere. Nivelul crescut de estrogen din sarcină prelungește faza de creștere, iar nașterea cu prăbușirea estrogenului dictează trecerea în faza de stagnare, apoi de cădere.

Cam tot ceea ce trebuia să cadă în cele 9 luni, cade acum, așa că per total volumul de păr pierdut nu este mai mare raportând la intervalul total de luni, explică dr. Ioana Simian.

Căderea părului după naștere: soluții

Dincolo de teorie, ce este de făcut? Răspunsul: nu prea avem multe de făcut, decât să îl lăsăm să își urmeze comportamentul normal.

Totuși, sunt câteva lucruri pe care le puteți avea în vedere. Iată ce recomandă medicul:

  • urmați o dietă normală
  • evitați balsamul concentrat, conceput pentru părul fin care are tendința să reducă volumul părului
  • folosiți șampon și balsam pentru volum
  • evitați tracțiunea asupra firelor de păr, îngrijiți-le cu blândețe pentru a nu determina o cădere suplimentară; evitați să îl prindeți strâns în coadă
  • încercați o frizură și o culoare ce cresc aparent volumul părului
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioana Simian - Medic primar dermatolog
Dr. Ioana-Silvia Simian este Medic Primar Dermatologie în cadrul Spitalului Clinic Medicover din București. Educație Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila - București https://umfcd.ro/ Rezidențiat - Clinică de Dermatovenerologie a Spitalului Clinic Colentina Medic rezident, ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”