Leguma care distruge bacteria cauzatoare de ulcer. Mihaela Bilic: E numărul 1 în protecția anticancer

  • Publicat:
  • Actualizat:
Leguma care distruge bacteria cauzatoare de ulcer. Mihaela Bilic: E numărul 1 în protecția anticancer
Leguma care distruge bacteria cauzatoare de ulcer. Mihaela Bilic: E numărul 1 în protecția anticancer. Foto: Shutterstock

Consumul frecvent de broccoli ne poate feri de temutul ulcer. Prin substanțele pe care le conține, această legumă verde neutralizează Helicobacter pylori, bacteria care îmbolnăvește stomacul a milioane de oameni.

Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, „broccoli face bine la stomac”. Ba mai mult, antibioticele care distrug această bacterie ar putea fi înlocuite în curând de un extract concentrat din broccoli.

Aproape toate ulcerele sunt cauzate de Helicobacter pylori

„Trei sferturi din ulcerele de stomac și aproape toate ulcerele de intestin sunt cauzate de infecția cu H. pylori, nu de aciditatea gastrică, așa cum se credea în trecut. Nimeni nu a crezut că la un pH = 2, așa cum avem în stomac, vreo formă de viață ar putea supraviețui.

Ei bine, Helicobacter pylori nu doar supraviețuiește, dar mai face și stricăciuni! Bacteria aderă la mucoasa gastrică și fragilizează bariera protectoare a peretelui intestinal. Rezultatul: sucul gastric acid erodează treptat celulele submucoase, apar durerea și arsura, deci ulcerul e instalat”, explică dr. Bilic.

Se estimează că mai mult de jumătate din populația globului are această bacterie prezentă în stomac, însă doar 1 din 5 purtători va dezvolta mici leziuni inflamatorii de tip ulcer.

„Vestea bună este că tratamentul antibiotic distruge bacteria agresoare și pune capăt tulburărilor digestive. Vestea și mai bună e că în curând antibioticele ar putea fi înlocuite de un extract concentrat din broccoli”, adaugă medicul.

Compușii din broccoli care protejează stomacul

Potrivit medicului nutriționist, sulforafanul este substanța capabilă să blocheze enzimele care îi permit bacteriei Helicobacter pylori să neutralizeze aciditatea gastrică și să se fixeze de mucoasa stomacului.

În plus, compușii cu sulf au efect alcalinizant și neutralizează toxinele din organism, prin urmare toată familia cruciferelor trebuie inclusă în meniu, de la varză la conopidă și broccoli.

„Broccoli este un dușman de moarte pentru bacteriile cauzatoare de ulcer, dar și leguma numărul 1 în protecția anticancer! Fitonutrienții cu efect anticancer din broccoli au eficiență maximă dacă îl consumăm crud sau îl gătim minim, fiert la abur 2-3 minute. În felul ăsta protejăm și vitamina C, prezentă din belșug în broccoli”, adaugă dr. Bilic.

Pentru gust și sănătate puneți un strop de ulei sau parmezan ras. Grăsimea crește absorbția de betacaroten, un pigment cu rol de vitamina A, mai recomandă medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân