Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la apariția cheagurilor de sânge

  • Publicat:
  • Actualizat:
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la apariția cheagurilor de sânge
Ce boli riști în funcție de grupa de sânge/Foto: Shutterstock

Grupa de sânge ar putea juca un rol în apariția mai multor afecțiuni. Persoanele cu grupa de sânge 0, de exemplu, par să fie cele mai ferite de boli de inimă, cancer de stomac sau cheaguri de sânge, iar femeile cu grupele A, B și AB ar fi mai fertile.

Iată ce boli riști în funcție de grupa de sânge, potrivit cercetărilor de până acum:

Bolile de inimă

Avem vești bune pentru cei cu grupa de sânge 0. Cercetările arată că persoanele cu această grupă de sânge au șanse mai mici să dezvolte boli de inimă. Experții nu au găsit încă o explicație pentru acest lucru. O justificare ar fi  că alte grupe de sânge au șanse mai mari să aibă colesterolul crescut și niveluri crescute de proteine care sunt asociate cu cheagurile.

Boli în funcție de grupa de sânge: Cancer de stomac

Grupele A, AB și B au risc mai mare decât 0. Persoanele cu grupa de sânge A ar avea un risc mai crescut de a dezvolta cancer de stomac. Aceștia ar fi mai predispuși la infecția cu Helicobacter pylori, bacterie care se găsește în stomac și care cauzează inflamații și ulcer.

Memoria

Un studiu a dezvăluit că persoanele cu probleme de memorie au cel mai des grupa de sânge AB.

Cancer pancreatic

Cei cu grupele de sânge A, AB și B au un risc mai mare. Explicația are legătură cu faptul că moleculele din acest tip de sânge ar susține dezvoltarea infecției cu Helicobacter pylori.

Stresul

Stresul crește nivelul de cortizol din organism, hormonul stresului. Cei cu grupa de sânge de tip A tind să aibă mai mult cortizol. Drept urmare, aceste persoane s-ar putea confrunta mai mult cu stresul.

Malaria – grupa de sânge protejată

Sângele din grupa 0 ar putea ajuta în lupta cu această boală. Malaria apare atunci când un țânțar infectat te înțeapă. Parazitul care îl provoacă se atașează mai greu de celulele sanguine tip 0.

Ulcer

Ulcer peptic presupune răni deschise dureroase care apar în mucoasa stomacului sau a intestinului subțire. Acestea par să apară mai des la persoanele cu grupa de sânge 0.

Cheaguri de sânge

Tromboembolismul venos este atunci când sângele se coagulează într-o venă profundă. Acestea cheaguri ajung uneori în plămâni. Cercetările arată că persoanele cu sângele de tip A, B sau AB prezintă un risc mai mare de tromboembolism venos.

Durata de viață

Șansele sunt mai mari să trăiești mai mult timp dacă ai grupa de sânge 0. Experții cred că riscul scăzut de boli de inimă sau circulatorii ar fi principalul motiv pentru asta.

Fertilitatea

Grupa de sânge nu poate prezice dacă ai mai multe șanse de a rămâne însărcinată, însă ar putea juca un rol. Un studiu a evidențiat că femeile cu grupa de sânge 0 aveau un număr mai mic de ovule sănătoase decât cele cu alte grupe de sânge. Este nevoie însă de mai multe cercetări pentru a explica motivul.

Diabet

Diabetul de tip 2 pare să fie mai comun la persoanele cu grupele de sânge A și B. Experții nu au încă o explicație pentru acest lucru.

Accidentul vascular cerebral

Riscul de a dezvolta AVC crește dacă ai grupa de sânge AB. Medicii spun că un motiv pentru asta este probabilitatea mai mare de dezvolta cheaguri față de alte celelalte grup de sânge.

Sursa: WebMD

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”