Cum se depistează infecția cu Helicobacter Pylori și ce regim se recomandă? Răspunde dr. Tatiana Popescu

Am stat de vorbă cu dr. Tatiana Popescu, medic de familie despre cum se depistează Helicobacter și ce dietă este recomandată.
  • Publicat:
Cum se depistează infecția cu Helicobacter Pylori și ce regim se recomandă? Răspunde dr. Tatiana Popescu
Helicobacter Pylori, foto Shutterstock

Transmiterea Helicobacter Pylori este pe cale fecal-orală. Gesturi aparent banale precum folosirea în comun a tacâmurilor, paharelor, obiectelor personale ca periuța de dinți pot duce la contaminarea unei persoane nepurtătoare cu bacteria Helicobacter Pylori. Momentul infectării este cu predilecție copilăria, fiind știut obiceiul copiilor de a băga în gură obiecte din jurul lor. 

CSÎD: Cum putem să depistăm dacă avem sau nu Helicobacter Pylori?

Dr. Tatiana Popescu: Depistarea infecției cu Helicobacter Pylori este extrem de facilă și ea se realizează prin analiza materiilor fecale în care se decelează bacteria. De asemenea, putem face analiza anticorpilor Anti Helicobacter Pylori din sângele venos. De asemenea testul respirator care măsoară amoniacul din aerul respirat poate fi o metodă de diagnostic al infecției gastrice cu această bacterie.

Cum să evităm infecția cu această bacterie

CSÎD: Ce gesturi simple ajută să prevenim infecția cu Helicobater Pylori?

Dr. Tatiana Popescu: Cea mai bună metodă de prevenție a infecției cu Helicobacter Pylori este igiena riguroasă a mâinilor și a alimentelor – fructe și legume. Spălatul mâinilor este de asemenea foarte important și în cazul copiilor care trebuie să deprindă de mici acest obicei sănătos.

Ce regim alimentar trebuie să respecte cei depistați pozitiv la infecția cu Helicobacter Pylori

CSÎD: Ce dietă este indicată celor cu Helicobacter Pylori?

Dr. Tatiana Popescu: Dieta recomandată persoanelor cu infecție cu Helicobacter Pylori este o dietă întâlnită, de asemenea și în cazul gastritelor și gastro-duodenitelor de alte cauze. Se recomandă evitarea condimentelor, fructelor și legumelor care fermentează și care pot crește aciditatea suplimentar, carnea tocată: mici, perișoare, chiftele. Totodată trebuie scoase din alimentație prăjelile și mâncărurile cu aport mare de grăsime.

Evitați să consumați alcool și să fumați dacă sunteți purtători de Helicobacter Pylori

CSÎD: Ce alte obiceiuri nu sunt recomandate celor care au depistat că sunt purtători de Helicobacter Pylori?

Dr. Tatiana Popescu: Sunt interzise consumul de alcool și fumatul.

dr Tatiana Popescu, arhivă
Dr Tatiana Popescu, medic de familie, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân