Avertismentul farmaciștilor: Stocurile de amoxicilină sunt insuficiente din cauza exploziei de infecții respiratorii la copii

  • Publicat:
Avertismentul farmaciștilor: Stocurile de amoxicilină sunt insuficiente din cauza exploziei de infecții respiratorii la copii
Foto: profimediaimages.ro

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor din Franța (ANSM), rețetele de amoxicilină ar trebui prescrise doar pacienților care au cu adevărat nevoie de acest antibiotic, mai ales în contextul penuriei cu care se confruntă în această perioadă, din cauza exploziei de infecții respiratorii la copii. Experții se așteaptă ca problema să persiste cel puțin până în luna martie a anului 2023.

Agenția franceză a precizat că stocurile insuficiente de amoxicilină sunt cu precădere cele care vizează formele pediatrice de administrare, Clamoxyl și Augmentin, plus versiunile lor generice.

Perturbarea lanțului de aprovizionare cu medicamente pediatrice este o problemă din ce în ce mai gravă. Am depășit deja recordurile din 2020. Această problemă a apărut pentru prima dată înainte de pandemia de COVID-19 și de atunci s-a agravat din cauza acesteia, a declarat Martial Fraysse, farmacist în regiunea Val-de-Marne și membru al Academiei Franceze de Farmacie, în cadrul unei reuniuni comune cu Academia Medicală Franceză ce a avut ca temă utilizarea abuzivă a medicamentelor.

„În prezent, singura soluție este de a elibera amoxicilină 1 g sub formă de tabletă dispersabilă pentru copii. Acest lucru este în regulă pentru o doză de 500 mg, dar devine mai complicat atunci când trebuie să împărțiți comprimatul pentru o doză de 250 mg”, a adăugat el. El a continuat afirmând că „cel mai important lucru este să nu punem copiii în pericol” și că „medicii trebuie să le explice părinților cum să împartă corect comprimatul”.

În timpul discursului său, Fraysse a amintit care sunt principalele medicamente pediatrice deseori afectate de lipsa de stocuri, respectiv Fluvermal sirop, Debridat suspensie orală, antidiareicul Tiorfan (racecadotril) și Gaviscon.

Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor din Franța a colaborat cu Grupul de lucru pentru boli infecțioase la copii al Societății Franceze de Pediatrie, cu Asociația Franceză pentru îngrijiri ambulatorii pediatrice și cu Societatea de boli infecțioase pentru a publica ghiduri de bune practici privind administrarea antibioticelor.

Aceste ghiduri le reamintesc medicilor că antibioticele nu trebuie prescrise atunci când nu sunt necesare (infecții care sunt cel mai adesea de natură virală).

De asemenea, antibioticele nu trebuie prescrise pentru următoarele boli:

ANSM și alte asociații medicale recomandă ca pacienților care sunt diagnosticați cu o infecție virală și nu necesită antibiotice să li se dea o broșură în care să li se explice de ce nu li s-au prescris aceste medicamente.

Pacienții cu amigdalită acută trebuie să facă un test de diagnostic rapid pentru streptococul beta-hemolitic de grup A pentru a se stabili tratamentul corect. Până la primirea rezultatului pozitiv, farmaciștii nu trebuie să elibereze antibiotic, potrivit documentului.

În cazul în care trebuie prescris un antibiotic, ANSM subliniază că trebuie respectate recomandările de bune practici care au fost publicate de autoritățile sanitare franceze.

Aceste adaptări, care se bazează pe limitările actuale ale lanțului de aprovizionare, propun scurtarea unui ciclu de antibiotice orale la 5 zile pentru cele mai frecvente boli infecțioase (de exemplu, amigdalită bacteriană, otită, pneumonie).

Pentru cazurile de otită medie acută la sugari și copii, antibioticele pot fi administrate imediat pentru sugarii mai mici de 6 luni sau pentru cei cu infecții complicate ale urechii (febră mare, durere intensă la nivelul urechii și secreții ale urechii) sau, la copiii mai mari de 6 luni, dacă nu există nicio ameliorare la 36 până la 48 de ore după administrarea unui medicament antipiretic.

Sursa: https://www.medscape.com/viewarticle/985081

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân