Acestă tânără s-a culcat când avea 12 ani și s-a trezit la 21 de ani. De ce a dormit 9 ani, de fapt, și ce a făcut imediat după

  • Publicat:
Acestă tânără s-a culcat când avea 12 ani și s-a trezit la 21 de ani. De ce a dormit 9 ani, de fapt, și ce a făcut imediat după
Sursa foto: envato

Povestea lui Ellen Sadler, tânăra care a dorit timp de 9 ani din cauza unei afecțiuni necunoscute la vremea sa, a făcut înconjurul lumii. Medicii nu au putut explica cum a putut supraviețui fără a manca și fără a bea în tot acest timp.

Povestea fetei care a dormi 9 ani la rând | „Un fenomen fiziologic uluitor”

Ellen Sadler s-a născut pe 15 mai 1859, fiind a 10-a dintr-o familie cu 12 copii. Tatăl sau era fermier, însă a decedat de tânăr. Mama sa și-a refăcut viață alături de un muncitor care i-a îngrijit și iubit toți copiii ca și cum ar fi fost ai săi.

Ellen a avut dintotdeauna episoade de somnolență, fapt pentru care nici nu s-a putut ține de un loc de muncă niciodată.

La un moment dat, tânăra a început să se plângă de dureri constante de cap.

Părinții săi au dus-o la medic, unde a fost diagnosticată cu abces. Tânăra a fost internată într-un spital unde a stat timp de 17 săptămâni. Trimisă acasă, Ellen a căzut din nou într-un somn profund din care nimic nu a mai putut să o trezească.

Letargia fetei se pare că a adus sume consistente de bani familiei.

Vestea despre starea lui Ellen Sadler s-a răspândit rapid, astfel că a devenit cunoscută în toată țară. Ziarul The Times a numit somnul fetei „unul dintre cele mai uluitoare, inexplicabile fenomene fiziologice cunoscute vreodată”.

Specialiști din întreaga țară au vizitat-o pe tânără pentru a se convinge de starea sa. Mulți au pișcat-o sau înțepat-o doar pentru a obține o reacție. Ori să demonstreze ceea ce oamenii gândeau la vremea aceea, cum că totul ar fi doar o făcătură de pe urma căreia familia să producă bani.

Corpul fete însă nu reacționa, era cald până la jumătate, avea puls și respiră cu regularitate, însă picioarele îi erau reci ca gheața.

Cazul fete a trezit suspiciuni în rândul comunității

Au existat chiar și anchete, întrucât mulți au considerat că familia obține bani în mod nejustificat. Scandalul s-a încheiat însă în luna mari a anului 1880 atunci când, după o furtună puternică, mama tinerei a suferit un infarct din cauza răutăților celor care demontau cazul fiicei sale.

Ellen s-a trezit după nouă ani de zile

La 5 luni după moartea mamei sale, Ellen a dat semne de revenire. Pe atunci era în grija uneia dintre surori, Elizabeth.

Vestea că fata care a dormit vreme de 9 ani de zile s-a trezit a făcut înconjurul lumii.

Ellen Sandler avea 21 de ani, însă vorbea și se comportă precum un copil. De asemenea, nu avea habar de nimic din ce se petrecuse în ultimii 9 ani pe care i-a petrecut dormind.

Tânăra s-a măritat cu un fermier și au avut împreună 6 copii. În anul 1901 aceasta a murit, fără a se cunoaște prea multe detalii despre moartea sa.

Doctorii vremurilor de atunci nu aveau cunoștințele și resursele pe care le au cei de azi. Specialiștii susțin azi că Ellen s-ar fi confruntat cu o formă bizară de narcolepsie, o tulburare de somn cronică.

Surse: India Times, BrightSide

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân