Acest obicei legat de somn îți îmbătrânește creierul cu până la 2 ani (STUDIU)

  • Publicat:
Acest obicei legat de somn îți îmbătrânește creierul cu până la 2 ani (STUDIU)
Sursa foto: shutterstock

Potrivit celor de la Journal Of Neuroscience, privarea de somn îți poate îmbătrâni semnificativ creierul. 

Impactul privării de somn asupra creierului și longevității

O echipă de cercetători a evaluat 134 de persoane cu vârstă medie de 25 de ani, anâlizandu-i atent atât pe cei care dorm insuficient, cât și pe cei care nu se odihnesc mai deloc.

Autorii studiului definesc privarea totală de somn ca „peste 24 de ore de veghe prelungită”.

După acest experiment, participanții au făcut un RMN pentru a li se analiza creierul, iar astfel autorii studiului au observat că cei ce s-au privat total de somn au arătat o vârstă crescută (cu pâna la 2 ani) a creierului în comparație cu RMN-urile lor inițiale.

Acest rezultat însă, nu a fost văzut și la participanții are au dormit insuficient, ceea ce este liniștitor.

„Descoperirile convergente indică faptul că pierderea totală a somnului modifică morfologia creierului într-o direcție asemănătoare îmbătrânirii la participanții tineri și că aceste modificări sunt reversibile prin somn de recuperare”, au notat autorii studiului.

Prioritizarea odihnei, deosebit de importantă sănătate pentru în general

Indiferent de vârstă, trebuie să dăm atenție odihnei. E bine de știu că și somnul insuficient (3-5 ore pe noapte) este dăunător pentru sănătatea noastră și ne poate afecta starea de spirit, energia, chiar dacă aceste schimbări nu sunt observabile în creier.

Citește și: Lipsa somnului: ce se întâmplă cu corpul tău dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte

Odihna este esențială, ne ajută să funcționăm corect, să fim în formă și să ne atingem potențialul.

Asigura-ți-vă, așadar, că vă culcați și vă treziți întotdeauna la aceleași ore – este una dintre cele mai bune modalități de a vă ajuta corpul să „învețe” când e timpul să meargă la odihnă și când să se trezească.

Mai mult, regulile de bază, precum mișcarea, limitarea stresului și suplimentele (de ce nu?) vă pot ajuta să obțineți un somn mai odihnitor și o calitate mai bună a vieții.

Surse: Sleep Foundation, Journal Of Neuroscience

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân