Creierul îmbătrânește cu câțiva ani, după numai o noapte fără somn, demonstrează un studiu

Doar o noapte în care te privezi complet de somn poate face ca creierul tău să arate cu câțiva ani mai bătrân, o demonstrează un nou studiu.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Creierul îmbătrânește cu câțiva ani, după numai o noapte fără somn, demonstrează un studiu
Profimedia

Doar o noapte în care te privezi complet de somn poate face ca creierul tău să arate cu câțiva ani mai bătrân, o demonstrează un nou studiu.

Cercetarea, publicată recent în Journal of Neuroscience, demonstrează că doar o noapte de privare totală de somn poate provoca modificări semnificative în structura creierului, făcându-l să pară similar cu unul cu un an sau doi mai îmbătrânit.

Rezultatele studiului

Mai mulți oameni de știință, dintre care și cei de la Asociția Forschungszentrum Jülich din Germania, au evaluat datele RMN a 134 de voluntari sănătoși – 42 de femei și 92 de bărbați – cu vârste cuprinse între 19 și 39 de ani, supuși unor condiții variate de somn.

O parte dintre ei nu au dormit deloc timp de 24 de ore (stare de veghe prelungită), alții au fost parțial privați de somn (cu doar 3 ore de somn în pat, pe timpul unei nopți) un grup a avut parte de privare cronică (cinci ore de somn în pat în fiecare noapte, timp de cinci nopți), și un grup de control care a dormit opt ore în fiecare noapte.

Participanții din fiecare grup au avut cel puțin o noapte de „somn de bază”, în care au petrecut opt ore în pat.

În fiecare noapte, oamenii de știință au analizat creierul fiecărui participant, determinând vârstele fiecărui creier în parte folosind un algoritm de învățare automată pe baza a date de la peste 3.000 de indivizi.

Cercetătorii au remarcat astfel că creierele participanților care au avut parte de privare totală de somn au arătat cu 1-2 ani mai în vârstă decât ar fi trebuit.

Modificările au fost reversibile prin somn de recuperare.

„Interesant este că, după o noapte de somn de recuperare, vârsta creierului a fost aceeași ca cea identificată inițială”, au declarat autorii studiului.

Cei cu privare parțială și cronică de somn nu au manifestat diferențe semnificative în ceea ce privește predicțiile de vârstă.

„În toate cele trei seturi de informații acumulate, am remarcat în mod constant creșterea vârstei creierului după privarea totală de somn, asociată cu modificarea variabilelor de somn”, au concluzionat oamenii de știință.

Descoperirile confirmă că lipsa acută a somnului modifică morfologia creierului „într-o direcție asemănătoare procesului de îmbătrânire” chiar și în rândul tinerilor.

Citește și: Gestul greșit pe care îl faci înainte de a merge la culcare. 5 reguli de bază când suferi de insomnie

Sursă: independent.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân