Mâncărimi în zona intimă – cauze, simptome şi tratament

Mâncărimile vaginale sunt extrem de neplăcute, dar foarte frecvente, iar cauzele sunt numeroase şi adesea necesită tratament de specialitate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mâncărimi în zona intimă - cauze, simptome şi tratament

Mâncărimile vaginale sunt extrem de neplăcute, dar foarte frecvente, iar cauzele sunt numeroase şi adesea necesită tratament de specialitate. 

Pe lângă igiena exemplară, consultul medicului este esenţial dacă vă confruntaţi cu această neplăcere.

Iată ce afecţiuni ginecologice pot ascunde mâncărimile în zona intimă, ce alte simptome pot apărea şi cum puteţi scăpa de ele!

Cauzele mâncărimilor vaginale

Infecţia cu Candida – aproape orice femeie, la un moment dat în viaţă, se confruntă cu candidoza. Această afecţiune apare pe fondul sistemului imunitar slăbit, al consumului excesiv de dulciuri, al administrării de antibiotice fără un adjuvant al florei vaginale, al duşurilor vaginale sau al modificărilor hormonale survenite pe parcursul vieţii.

Candidoza se poate manifesta prin:

  • mâncărimi vaginale
  • senzaţie de arsură în zona intimă
  • secreţii albicioase, cu textură brânzoasă
  • iritaţii la nivelul labiilor

Vaginoza bacteriană – este o infecţie bacteriană des întâlnită la femeile aflate la vârstă reproductivă. Multe paciente nu prezintă simptome specifice, dar altele se pot confrunta cu senzaţie de arsură şi mâncărime în zona intimă, precum şi cu secreţii apoase, cu miros neplăcut.

Cauzele vaginozei bacteriene includ: duşurile intravaginale, folosirea săpunurilor sau a gelurilor intime cu parfum, sexul fără protecţie şi cu parteneri multipli, detergenţii agresivi, fumatul.

Vaginoza este deosebit de periculoasă în cazul gravidelor, deoarece poate pune în pericol viaţa fătului. Dacă prezentaţi mâncărimi în zona intimă, mergeţi la medicul ginecolog! În cazul unui test pozitiv, medicul va recomanda tratamentul cu antibiotice, precum şi probioticele, care refac flora vaginului.

Boli cu transmitere sexuală: Chlamydia, herpes genital, negi genitali, tricomoniaza, pediculoza pubiană 

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală se manifestă prin mâncărimi în zona intimă, dar sunt prezente şi alte simptome, la fel de neplăcute. Este important să vă trataţi, pentru că acestea pot duce în timp la infertilitate, boală inflamatorie pelviană şi complicaţii în timpul sarcinii sau la naştere.

Pentru a reduce riscul de a contacta o boală cu transmitere sexuală:

Iată ce alte simptome, în afară de mâncărime vaginală, pot da câteva dintre bolile cu transmitere sexuală!

Chlamydia – este cea mai frecventă BTS în Statele Unite, cu peste 1,5 milioane de cazuri semnalate de CDC (Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor). Se manifestă prin secreţii vaginale urât mirositoare, crampe abdominale, durere sau sângerare în timpul actului sexual, senzaţie de arsură la urinare, tumefierea (umflarea) zonei intime sau a anusului.

Dacă nu este tratată, Chlamydia poate duce la complicaţii severe. În cazul unui test pozitiv, tratamentul cu antibiotice se va recomanda ambilor parteneri, care trebuie să evite contactul sexual până infecţia dispare complet şi să folosească pe viitor prezervativul, pentru a preveni reapariţia acesteia.

Herpesul genital – este periculos în special în cazul gravidelor, care pot transmite fătului infecţia, cu consecinţe fatale. Din acest motiv, femeile însărcinate care suferă de herpes genital sunt sfătuite să facă cezariană, pentru a nu transmite herpesul nou-născutului.

Deşi nu există un tratament care să vindece complet herpesul genital, medicamentele antivirale pot ameliora simptomele – acestea includ: mâncărime şi senzaţie de arsură, apariţia de vezicule pline cu lichid în zona intimă, care se sparg şi se vindecă greu. Persoanele diagnosticate cu herpes genital, care manifestă simptomele amintite mai devreme, trebuie să evite complet contactul sexual!

Negii genitali – nu trebuie confundaţi cu herpesul genital! Aceştia sunt mici excrescenţe apărute în zona genitală, cauzate de infecţia cu virusul Human Papilloma. Deşi pot cauza mâncărime în zona intimă, uneori pot fi asimptomatici. Negii genitali pot fi înlăturaţi prin crioterapie (îngheţare), unguente topice sau intervenţie chirugicală. Este important să vă trataţi, pentru că astfel reduceţi disconfortul creat, precum şi riscul de transmitere către partener.

Tricomoniaza – poate fi şi trebuie tratată cu antibiotice, deoarece asfel se reduce riscul de infecţie cu HIV şi alte boli cu transmitere sexuală. Este imperios ca femeile însărcinate să se trateze dacă suferă de această problemă. În caz contrar, există riscul de avort spontan, infecţii şi greutate scăzută a fătului la naştere. Boala se manifestă prin mâncărimi şi senzaţie de arsură în zona intimă.

Pediculoza pubiană (păduchii pubieni) – se transmit foarte uşor prin contact sexual. Pe lângă mâncărime, se pot manifesta prin apariţia unor punctuleţe roşii sau albastre pe piele, iar ouăle păduchilor sunt vizibile cu ochiul liber, având o formă ovală şi o culoare alb-gălbuie. Tratamentul păduchilor pubieni presupune aplicarea de unguente specifice care nu necesită reţetă medicală, dar dacă acestea nu funcţionează, mergeţi la medic!

Mâncărimile vaginale pot apărea şi în urma alergiilor sau iritaţiilor cauzate de detergenţii agresivi sau de gelurile de duş intime care conţin parfum, precum şi de tampoane sau absorbante zilnice. Aşadar, evitaţi produsele foarte parfumate, dar şi duşurile vaginale, care dezechilibrează pH-ul vaginului.

De asemenea, unele femei pot prezenta alergie la latex, material din care sunt fabricate prezervativele. În astfel de situaţii, mergeţi la medic pentru a vă prescrie o altă metodă contraceptivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”