Tampoanele zilnice cresc riscul de cistită!

E ca bine ca doamnele să evite tampoanele zilnice care permit înmulţirea microbilor şi desuurile de poliester, plastic care la fel sunt un mediu bun pentru microbi şi menţin transpiraţia şi căldura!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tampoanele zilnice cresc riscul de cistită!

Vreţi să preveniţi una dintre cele mai frecvente afecţiuni în rândul femeilor, cistita? Atunci ţineţi cont şi de recomandările nutriţioniştilor. Acum în sezonul îmbolnăvirilor, consumaţi din belşug suc de merişoare. Şi nu uitaţi de probiotice, susţinătoare ale sistemului imunitar.

Anatomic femeile, spre deosebire de bărbaţi, sunt mai predispuse la infecţii urinare, din cauza uretrei mai scurte.

„E ca bine ca doamnele să se ferească de înotul în piscina cu apă foarte rece, să evite tampoanele zilnice care permit înmulţirea microbilor şi desuurile de poliester, plastic care la fel sunt un mediu bun pentru microbi şi menţin transpiraţia şi căldura”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog.

Pentru a preveni cistita, beţi cât mai multe lichide, chiar şi 3 litri pe zi în sezonul cald. În plus, alegeţi o alimentaţie sănătoasă.

„Există o predispoziţie spre infecţii urinare şi litiază sângeroasă asociată cu nisip, pietricele şi aceste formaţiuni sunt date de alimentaţie, la o femeie vegetariană sunt pietricele din oxalat, la o femeie carnivoră din acid uric, uraţi. În general, infecţiile urinare apar pe un teren de nisip renal, deci doamnele care au nisip, pietricele au o iritaţie a mucoasei vezicale care permite înmulţirea microbilor, de aceea e bine să bea lichide multe”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog.

Dintre alimente, cel mai eficient în cazul cistitei este sucul de merişoare. De asemenea, recomandate sunt zeama de lămâie strecurată în apă şi sucurile naturale.

„Fie comprimatele făcute din concentrat de merişoare, fie sucul de merişoare, însă atenţie pentru a fi eficient şi a avea cu adevărat rezultate pozitive nu numai prevenţie, ci chiar un tratament trebuie băut 3 pahare pe zi. Toate alimentele care modifică ph-ul urinar în sensul acidifierii urinei nu pot avea decât acţiune benefică pentru că împiedică dezvoltarea bacteriilor”, spune dr. Mihaela Bilic, nutriţionist.

Medicii avertizează că o cistită repetată denotă un organism slăbit şi o imunitate scăzută. În acest caz, odihna şi un tratament de stimulare a capacităţii de apărare a organismului sunt extrem de importante.

„De asemenea, e bine să trateze o infecţie la care urocultura a crescut pozitivă şi au descoperit un germene pentru a nu ramâne cu complicaţii. O persoană cu frecvente episoade de cistită poate ajunge la suferinţă renală, apariţia unor hidronevroze, punguţe cu puroi pe rinichi”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog.

Alimentele probiotice sunt şi ele aliaţi importanţi în creşterea imunităţii şi combaterea infecţiilor urinare.

„Tot ce presupune produse lactate cu fermenţi vii, aceste bacterii nobile prezente în lactate reglează şi echilibreazş flora microbiană de la nivelul colonului nostru, unde avem reprezentată o bună parte din sistemul imunitar al organismului”, spune dr. Mihaela Bilic, nutriţionist.

Astfel preveniţi infecţiile urinare, în acest sezon. Daca vă îmbolnăviţi, cereţi sfatul medicului ginecolog. Netratată corespunzător, cistita se va repeta, iar disconfortul dat vă poate strica vacanţa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ruxandra Dumitrescu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Medic primar în obstetrică-ginecologie, Dr. Ruxandra Dumitrescu este recunoscută atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional pentru supraspecializarea în tratamentul infertilității cuplului. Experiența în aplicarea metodelor avansate de tratament al infertilității, profesionalismul ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”