5 nestiute despre prezervativ

Singurul - repet, singurul - mijloc de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, prezervativul a inceput sa tina pasul si cu placerea. O textura speciala, un parfum deosebit, arome, cu striatii, fara, mentolat sau nu. Sunt 500 de ani de cand il folosim.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 nestiute despre prezervativ
5 nestiute despre prezervativ

Singurul – repet, singurul – mijloc de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala, prezervativul a inceput sa tina pasul si cu placerea. O textura speciala, un parfum deosebit, arome, cu striatii, fara, mentolat sau nu. Sunt 500 de ani de cand il folosim.


1.Ce poveste are? Apare prima oara intr-un desen facut in Egipt acum 3.000 de ani. Nu se stie daca pe atunci il foloseau ca mijloc de contraceptie ori in vreun ritual. Cel mai vechi prezervativ descoperit dateaza din 1640 si era facut din intestine de animale, iar primul care aduce cel mai tare cu cel de azi a aparut pe piata in 1855.

2.Ce minuni face? Pai sa vorbeasca cifrele: in 2000, un studiu facut de Institutul de Sanatate din SUA anunta ca reduce cu 85% riscul de HIV/SIDA fata de sexul neprotejat. In 2006, aflam ca scade cu 70% riscul de trans­mitere a HPV. Iar daca e folosit ca-n instructiuni are o eficacitate de 98%.

3. E adevarat ca se rup des? Mai multe studii au aratat ca mai putin de 2 procente, dintre cele de calitate, cedeaza. Iar majoritatea cazurilor in care se intampla aceasta sunt legate de folosirea incorecta – lubrifiantii pe baza de ulei slabesc latexul, apoi se deterioreaza daca sunt tinute in caldura sau la lumina soarelui.

4. Cate tipuri exista? Sunt cele din latex care pot fi intinse in exces de 800% inainte sa se rupa. Apoi, din poliuretan – din el sunt facute si prezervativele feminine. Se gasesc si cele din intestine de miel, care transmit mai bine caldura corporala, senzatiile tactile si sunt mai putin alergenice decat latextul. Nu protejeaza la fel de bine de boli. Iar acum e in probe e prezervativul invizibil – un gel care se intareste in vagin.

5. Cat sunt de folosite? Foarte. In Franta, de exemplu, se vand cam 100 de milioane pe an. Dar Japonia este tara cu cea mai mare rata de uz, acolo prezervativul detine 80% din piata metodelor contraceptive. In tarile subdezvoltate, doar 5 – 6% dintre locuitori le folosesc. In cateva locuri, printre care si Somalia, sunt ilegale.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”