Vitamine pentru pacienții cu diabet

Pentru pacienții cu diabet este o reală provocare să mențină o dietă echilibrată și bogată în vitamine. Iată o listă cu vitamine pentru pacienții cu diabet.
  • Publicat:
Vitamine pentru pacienții cu diabet
Foto: shutterstock

Vitaminele sunt un factor esențial pentru sănătatea organismului. Ele sunt compuși organici implicați în reglarea mecanismului de acțiune a ezimelor din corp. Pentru pacienții cu diabet este o reală provocare să mențină o dietă echilibrată și bogată în vitamine. Iată o listă cu vitamine pentru pacienții cu diabet.

Vitamina A

Vitamina A este indispensabilă în dieta diabeticilor. Ea este cunoscută pentru rolul pe care-l are asupra bunei funcționări a vederii. Mai mult, vitamina A ajută la creșterea țesuturilor din organism, protejând astfel pielea și alte țesuturi de infecții. Vitamina A se regăsește în plante și este un precursor al betacarotenului și funcționează ca antioxidant.

Vitamina B

Vitaminele B, inclusiv biotina, colina, acidul folic, niacina, acidul pantotenic, B1, B2, B6 și B12 sunt implicate în metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, dar și în producția de energie. Pacienții care nu consumă produse de origine animală și nu iau suplimente riscă să se confrunte cu deficit de vitamina B12, care duce la anemie.

Vitamina C

Vitamina C este cunoscută deja pentru sprijinul pe care-l aduce funcției imunitare, tocmai de aceea este una dintre cele mai importante vitamine pentru pacienții cu diabet. În același timp, vitamina C ajută la producția de colagen, care menține capilarele și pereții vaselor de sânge sănătoase. Ca rezultat, vitamina C previne apariția vânătăilor, menține pielea sănătoasă și ajută la absorbția fierbului din sursele vegetale.

Vitamina D

Vitamina D ajută atât la absorbția calciului în organism, cât și a fosforului. Pe lângă faptul că vitamina D poate fi asimilată din alimente și băuturi, organismul poate produce forme active de vitamină D în urma expunerii la soare. Studii recente sugerează că vitamina D contribuie la reducerea riscului de cancer de colon, cancer de sân și cancer de prostată.

Vitamina E

Vitamina E este esențială pentru pacienții cu diabet. Ea acționează ca antioxidant și protejează împotriva deteriorării celulelor. Vitamina E este un grup de opt compuși cu diferite efecte.

Vitamina K

Vitamina K joacă un rol important pentru cheagurile de sânge. De altfel, această vitamină ajută organismul să producă proteine pentru sânge, oase și rinichi. Dacă plănuiești să iei suplimente cu vitamina K trebuie să vorbești cu un medic, mai ales dacă ți-au fost administrate medicamente pentru coagularea sângelui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”