Vitamina D: beneficii pentru păr şi piele

Vitamina D este esenţială în corp nu doar pentru oase mai puternice, ci şi pentru sănătatea pielii şi părului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina D: beneficii pentru păr şi piele
FOTO: 123rf.com / Vitamina D: beneficii pentru păr şi piele

Dacă părul uscat şi subţiat sau tenul lipsit de strălucire te-au făcut să-ţi reevaluezi rutina de îngrijire a frumuseţii, ar trebui să iei în considerare faptul că Vitamina D sau lipsa acesteia din corp, poate fi sursa tuturor frustrărilor. Este adevărat: cercetările arată că acest nutrient joacă un rol extrem de important în menţinerea sănătăţii, dar cel mai probabil te întrebi care sunt beneficiile pe care le are pentru piele şi păr.

Ce este Vitamina D?

Vitamina D este o vitamină necesară pentru funcţionarea corespunzătoare a părului şi pielii, iar alături de calciu şi pentru sănătatea oaselor. Aceasta ajută la absorbţia calciului, ceea ce înseamnă că menţine oasele sănătoase şi ajută la prevenirea osteoporozei.

Cum afectează pielea şi părul

Pe lângă oase fragile şi muşchi slăbiţi, deficitul poate duce la schimbări de dispoziţie, stări de oboseală, dureri cronice şi infertilitate inexplicabilă. Una dintre cele mai cunoscute afecţiuni care apar din cauza deficitului este asociată cu oasele slabe şi, totodată, cu sănătatea pielii şi părului, ducând la subţierea acestuia, uscarea pielii şi chiar apariţia acneei.

În timpul unui studiu recent publicat în Dermatologie şi Terapie, cercetătorii au descoperit o legătură între deficitul de Vitamina D şi subţierea părului pe bază de stres, calviţie, căderea părului şi chiar alopecia areata, o afecţiune autoimună rezultată de atacul sistemului imunitar asupra foliculilor de păr. Un alt studiu publicat în 2018 în Skin Pharmacology and Physiology arată că deficitul poate duce la diferite afecţiuni ale pielii precum psoriazis sau dermatită atopică.

Surse de Vitamina D

Expunerea zilnică la razele soarelui este foarte importante în ajutarea corpului să producă vitamina D, dar nu în modul în care crezi, de fapt. Nu în exces. Medicii roagă pacienţii să nu se grăbească să stea la soare sau să mergă la solar, pentru că se pot confrunta cu apariţia cancerului de piele.

Doza zilnică recomandată: 10 micrograme pe zi. 

Surse: ton, cod, somon, sardine, ficat, lapte şi iaurt, gălbenuş de ou.

Citeste si: Vitamina D: 10 alimente care o conţin

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”