Multivitaminele: bune sau rele? Ce legătură au cu cancerul şi bolile de inimă

Le găsim peste tot: la farmacii, în supermarket, dar cât sunt de bune pentru sănătate multivitaminele?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Multivitaminele: bune sau rele? Ce legătură au cu cancerul şi bolile de inimă
FOTO: 123rf.com / Multivitaminele: bune sau rele? Ce legătură au cu cancerul şi bolile de inimă

Multivitaminele sunt cele mai cunoscute suplimente din lume, iar popularitatea lor a crescut uimitor în ultimii zeci de ani. Există persoane care cred că multivitaminele îmbunătăţesc starea sănătăţii, compensează obiceiurile nesănătoase de alimentaţie şi că reduc riscul apariţiei bolilor cronice. Dar cât de reale sunt toate aceste beneficii?

Ce sunt multivitaminele?

Multivitaminele sunt suplimente care conţin diferite vitamine şi minerale, uneori alături şi de alte ingrediente. Pentru că nu există standarde care constituie multivitaminele, compoziţia lor nutritivă variază de la un produs la altul şi, bineînţeles, de la un brand la altul. Multivitaminele mai sunt cunoscute şi sub numele de multiminerale sau pur şi simpli vitamine. Se pot găsi sub diferite forme precum tablete, capsule, jeleuri, sub formă lichidă sau pudră. Majoritate multivitaminelor se administrează de cel mult două ori pe zi, dar recomandat este să urmăriţi instrucţiunile de dozaj. Le putem regăsi atât la farmacii, cât online sau în supermarket.

Ce conţin multivitaminele?

Treisprezece vitamine şi cel puţin 16 minerale sunt esenţiale pentru sănătate. De asemenea, corpul are nevoie de nutrienţi pentru reproducere, menţinerea şi creşterea corpului. Multivitaminele oferă aceste vitamine şi minerale, dar variază forma şi cantitatea. De asemenea, mai pot conţine şi ingrediente precum ierburi, aminoacizi şi acizi graşi. Pentru că aceste suplimente nu sunt reglementate de Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor, multivitaminele pot conţine un nivel scăzut sau crescut de anumiţi nutrienţi faţă de ceea ce se află pe etichetă. În unele cazuri, poate nici nu conţin toate ingredientele menţionate. Industria suplimentelor este cunoscută pentru fraudă, aşadar este recomandat să-ţi achiziţionezi vitaminele de la un producător sigur. Ţine minte faptul că nutrienţii şi vitaminele pot fi derivate din alimente reale sau create în laborator.

Multivitaminele şi bolile de inimă

Bolile de inimă sunt principala cauză a mortalităţii la nivel mondial. Multe persoane cred că dacă iau multivitamine pot preveni bolile de inimă. Câteva studii sugerează că multivitaminele ar fi corelate cu reducerea riscului de infarct sau deces, în timp ce altele arată că nu au niciun efect. De mai bine de un deceniu s-au investigat efectele administrării zilnice a multivitaminelor, în cazul a peste 14.000 de medici, de vârste mijlocii. Nu s-au descoperit reducerea riscului de apariţie a infarctului, accidentelor vasculare sau mortalităţii. Mai mult, în urma unui studiu recent la care au participat doar femei, s-a descoperit că administrarea multivitaminelor pentru cel puţin 3 ani scade cu 35% riscul de deces din cauza bolilor de inimă.

Multivitaminele şi cancerul

Chiar şi în privinţa legăturii dintre multivitamine şi cancer, părerile sunt împărţite. Unele studii sugerează că nu există efecte sau riscuri de apariţie a cancerului, în timp ce alte studii susţin că multivitaminele cresc riscul de apariţie al cancerului. De exemplu, în urma unui studiu la care au liat parte 47.289 de persoane s-a descoperit o scădere a riscului de apariţie a cancerului cu 31% în cazul bărbaţilor, dar niciun efect în cazul femeilor.

Multivitaminele şi beneficiile pentru sănătate

Multivitaminele au fost studiate şi cu alte scopuri, incusiv pentru a afla ce beneficii au asupra creierului şi sănătăţii ochilor. În prima situaţie, numeroase studii arată că multivitaminele îmbunătăţesc memoria la adulţi, dar şi că aceste suplimente îmbunătăţesc dispoziţia, în special reducerea simptomelor depresiei. Cât despre vedere, degenerarea maculară care apare odată cu înaintarea în vârstă este una dintre principalele cauze de orbire la nivel global. În urma unui studiu s-a descoperit că administrarea antioxidanţilor din vitamine şi minerale ajută la ameliorarea acestui progres. În plus, rezultatele arată că multivitaminele pot reduce riscul de cataractă şi alte afecţiuni comune ale ochilor.

Când sunt periculoase multivitaminele?

Dozajul este un factor extrem de important pe care trebuie să-l avem în vedere când vorbim de administrarea multivitaminelor. Consumate în doze mari pot reprezenta un pericol pentru sănătate. De exemplu, femeile însărcinate trebuie se fie atente în privinţa consumului de vitamina A, deoarece cantităţile excesive pot afecta sarcina. Mai mult, dacă iei multivitamine şi consumi şi alimente bogate în nutrienţi, poţi cu uşurinţă să depăşeşti necesarul zilnic. De asemenea, fumătorii ar trebui să evite multivitaminele care conţin cantăţi mari de betacroten sau vitamina A, pentru că aceşti nutrienţi cresc riscul apariţiei de cancer de plămân. Chiar şi mineralele pot fi periculoase pentru sănătate în doze mari.

Persoanele care trebuie să consume multivitamine

Multivitaminele nu sunt bune pentru toată lumea, iar unii indivizi pot suferi în urma administrării lor. Pe această listă se numără:

Adulţii în vârstă. Absorbţia de vitamina B12 scade odată cu înaintarea în vârstă. Adulţii de vârsta a treia au nevoie de mai mult calciu şi vitamina D.

Veganii şi vegetarienii. Pentru că vitamina B12 se regăseşte doar în produse de origine animală, veganii şi vegetarienii sunt expuşi consumului dietelor pe bază de plante. Printre vitaminele şi mineralele care le pot lipsi se numără calciu, zinc, fier, vitamina D şi acizi graşi omega-3.

Femeile însărcinate şi cele care alăptează. Înainte de a consuma multivitamine este recomandat să vorbească cu un specialist pentru că în timp ce anumiţi nutrienţi sunt ideali pentru sănătate, alţii pot fi extrem de periculoşi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”